Vendosni fjalën kyçe....

SHBA u bën thirrje qytetarëve të saj të largohen nga Rusia ‘sa më shpejt që munden’


Qytetarëve amerikanë në Rusi u kërkohet të largohen nga vendi sa më shpejt të jetë e mundur, për të shmangur tërheqjen në forcat e armatosura ruse, tha të martën Ambasada e SHBA në Moskë në një alarm sigurie.

Duke përmendur mobilizimin e pjesshëm në vazhdim, të prezantuar nga qeveria ruse javën e kaluar, ambasada paralajmëroi se autoritetet ruse mund të kundërshtojnë të pranojnë largimin e personave me shtetësi të dyfishtë ruso-amerikane dhe mund t’u mohojnë atyre qasjen në ndihmën konsullore të SHBA-së. Njoftimi gjithashtu paralajmëron se shtetasit e dyfishtë mund të pengohen të largohen nga vendi dhe mund të rekrutohen për shërbimin ushtarak.

Mesazhi rekomandon që shtetasit amerikanë të mundësojnë privatisht largimin e tyre nga Rusia’sa më shpejt të jetë e mundur’, duke vënë në dukje se mundësia për ta bërë këtë po bëhet gjithnjë e më e vështirë pasi pikat e kontrollit kufitar janë të mbipopulluara dhe fluturimet jashtë Rusisë janë ‘jashtëzakonisht të kufizuara’ tani për tani.

Ambasada paralajmëron gjithashtu se ‘kufizime të rënda’ kanë ndikuar në aftësinë e saj për të ndihmuar qytetarët amerikanë dhe se kushtet në Rusi, duke përfshirë opsionet e transportit, mund të bëhen ‘papritmas edhe më të kufizuara’.

“Qytetarët amerikanë nuk duhet të udhëtojnë në Rusi dhe ata që banojnë ose udhëtojnë në Rusi duhet të largohen menjëherë nga Rusia ndërkohë që mbeten mundësitë e kufizuara të udhëtimit komercial.” – thuhet në alarmin e sigurisë.

Paralajmërimi i ambasadës amerikane vjen pasi presidenti rus Putin njoftoi një mobilizim të pjesshëm javën e kaluar, i cili synon të rekrutojë rreth 300,000 rezervistë në të gjithë vendin për të ndihmuar në kontrollin e zonave të kontrolluara nga Rusia dhe linjës së kontaktit 1,000 kilometra me forcat e Kievit në Ukrainë.

Që nga njoftimi, një numër rusësh në moshë për ushtri kanë zgjedhur të largohen nga vendi për të shmangur mobilizimin draftin ushtarak. Eksodi i papritur ka çuar në kaos në pikat kufitare me vendet fqinje që nuk kërkojnë vizë, si Kazakistani dhe Gjeorgjia.

Qeveria ruse ka sqaruar në një deklaratë në faqen e saj këshilluese se njerëzit me shtetësi të dyfishtë i sheh vetëm si shtetas rusë, që do të thotë se ata pritet të përmbushin detyrën e tyre ushtarake dhe kanë të drejtë për mobilizim të pjesshëm.