Vendosni fjalën kyçe....

Rusët në Letoni duhet të ‘izolohen’ – Presidenti


Rusët etnikë që nuk janë besnikë ndaj qeverisë letoneze duhet të ‘izolohen nga shoqëria’, argumentoi presidenti i vendit Egils Levits në një intervistë në radio.

Duke diskutuar efektet pozitive dhe negative për Rigën të konfliktit në Ukrainë, Levits e quajti shfaqjen e ‘një pjesë të shoqërisë ruse që nuk është besnike ndaj shtetit’ një çështje shqetësuese.

“Detyra jonë është të merremi me atë seksion dhe ta izolojmë atë nga shoqëria.” – shtoi ai, siç citohet nga transmetuesi publik letonez LSM.

Efektet pozitive që përmendi presidenti përfshinin rritjen e patriotizmit dhe nacionalizmit në vend dhe rritjen e ndërgjegjësimit për çmimin që duhet paguar për lirinë.

Qeveria Letoneze më herët vendosi të heqë disa monumente të epokës sovjetike pavarësisht kundërshtimeve të komunitetit të saj etnik rus. Disa u zhvendosën në Muzeun e Pushtimit – kështu e etiketon qeveria letoneze kohën që ishte nën kontrollin e Moskës – ndërsa të tjerë ishin planifikuar për heqje.

Sipas Levits, letonezët janë bërë më të ndjeshëm ndaj monumenteve të tilla që kur Rusia sulmoi Ukrainën në fund të shkurtit.

Presidenti letonez vlerësoi se gjendja në Ukrainë dëshmoi se ushtria ruse nuk ishte aq e fortë sa disa njerëz kishin besuar. Ai u zotua se vendi i tij do të vazhdojë të ofrojë ndihmë për Kievin.