Vendosni fjalën kyçe....

Gjykata boshnjake dënon ish-policin serb me 20 vjet burg për krime lufte


Një gjykatë në Bosnje & Hercegovinë dënoi një ish-oficer policie serbe të Bosnjës me 20 vjet burg për krime kundër civilëve boshnjakë gjatë luftës në Bosnjë në vitet 1990.

Dusan Culibrk u akuzua për pjesëmarrje në vrasjen e 51 civilëve nga zona e Prijedorit në verën e vitit 1992.

Kulibrk ka të drejtë të ankohet kundër vendimit. Në mars të vitit 1992, kur sapo kishte filluar lufta në Bosnje & Hercegovinë, 1775 serbë nga 13 stacione policore në Prijedor u armatosën brenda rreth një muaji.

Trupat serbe pushtuan qytetin e Prijedorit natën e 29 prillit, kur shumica e popullsisë në atë kohë ishin boshnjakë. Trupat serbe me armë të rënda sulmuan fshatrat përreth Prijedorit më 23 maj.

Gjatë sulmit dhe masakrës në dhe rreth Prijedorit, 3,176 civilë vdiqën, duke përfshirë mbi 100 fëmijë.

Rreth 30,000 civilë nga Prijedori u dërguan gjithashtu në kampet e përqendrimit në Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje dhe Manjaca. Dhjetëra mijëra u dëbuan nga tokat e tyre.

Kampet e përqendrimit pranë Prijedorit kishin qenë qendra të torturës, masakrave dhe përdhunimeve në vitin 1992 kur filloi Lufta në Bosnje.

Rreth 6,000 njerëz u mbajtën robër në kampin Omarska, të krijuar më 26 maj 1992, dhe 700 prej tyre u vranë. Në mesin e robërve ishin 37 gra dhe 28 fëmijë.

Gazetarët amerikanë dhe britanikë raportuan në botë për kampet e përqendrimit në gusht 1992.