Vendosni fjalën kyçe....

Vendet në zhvillim do përballen me valën e falimentimit – Bloomberg


Vendet në zhvillim, duke përfshirë El Salvadorin, Ganën, Egjiptin, Tunizinë dhe Pakistanin, do sfidohen me një kaskadë historike mospagimi pasi një grumbull çerek trilion dollarësh borxhesh të vështira ushtron presion mbi ekonomitë, raporton Bloomberg.

“Me vendet me të ardhura të ulëta, rreziqet e borxhit dhe krizat e borxhit nuk janë hipotetike,” i tha agjencisë të shtunën kryeekonomistja e Bankës Botërore, Carmen Reinhart.

Gjatë gjashtë muajve të fundit, thuhet se ka pasur një dyfishim të numrit të tregjeve në zhvillim me borxhin sovran që tregtohet në nivele shumë të vështira, që do të thotë yield-et që tregojnë se investitorët besojnë se mospagimi është një mundësi e vërtetë.

Një tjetër shkak për shqetësim të madh thuhet se lind nga një “efekt domino” i mundshëm që zakonisht ndodh kur investitorët e frikësuar fillojnë të nxjerrin para nga vendet me probleme ekonomike.

Në qershor, tregtarët thuhet se tërhoqën 4 miliardë dollarë nga obligacionet dhe aksionet e tregjeve në zhvillim, duke shënuar muajin e katërt radhazi të daljeve.

Mospagesat e mundshme mund të pasohen nga paqëndrueshmëria politike. Në fillim të këtij viti, Sri Lanka ishte vendi i parë që ndaloi së paguari zotëruesit e obligacioneve të saj të huaja, të ngarkuar nga kostot e papërdorshme të ushqimit dhe karburantit që nxitën protestat dhe kaosin politik.

“Popullatat që vuajnë nga çmimet e larta të ushqimeve dhe mungesat e furnizimeve mund të jenë një rast për paqëndrueshmërinë politike”, ka thënë Barclays, cituar nga Bloomberg.