Vendosni fjalën kyçe....

OBSH-ja do riemërtojë linë e majmunit: Po punojmë për një emër të ri që nuk është diskriminues


Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) po punon me ‘partnerët dhe ekspertët’ për të prodhuar një emër të ri për virusin e lisë së majmunëve, njoftoi të martën kreu i mbikëqyrësit të OKB-së, Tedros Ghebreyesus.

Organizmi ndërkombëtar po shqyrton gjithashtu ngritjen e alarmit të lisë së majmunëve në nivelin më të lartë të mundshëm.

“OBSH po punon gjithashtu me partnerë dhe ekspertë nga e gjithë bota për ndryshimin e emrit të virusit të lisë së majmunit, klasës së tij dhe sëmundjes që shkakton. Ne do të bëjmë njoftime për emrat e rinj sa më shpejt të jetë e mundur.” – tha Ghebreyesus.

Njoftimi vjen pasi një grup prej mbi 30 shkencëtarësh të rëndësishëm shkroi një letër të hapur duke bërë thirrje për një ‘nomenklaturë jodiskriminuese dhe jostigmatizuese për virusin e lisë së majmunëve’. Grupi argumentoi se referenca e vazhdueshme ndaj virusit si afrikan është diskriminuese dhe e pasaktë, duke sugjeruar ‘hMPXV’ si një emër mbajtës për virusin e lisë së majmunit.

Përveç riemërtimit të lisë së majmunit, OBSH po shqyrton gjithashtu përmirësimin e nivelit të saj të alarmit për shpërthimin e vazhdueshëm të sëmundjes dhe mund ta caktojë atë si një ‘urgjencë të shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar’.

Niveli më i lartë i mundshëm i alarmit mund t’i caktohet shpërthimit javën e ardhshme, kur mbikëqyrësi do të mblidhet për një takim urgjent, sipas Ghebreyesus.

“Përhapja globale e lisë së majmunëve është e pazakontë dhe shqetësuese. Për këtë arsye kam vendosur të mbledh Komitetin e Emergjencës sipas Rregulloreve Ndërkombëtare të Shëndetit javën e ardhshme, për të vlerësuar nëse kjo shpërthim paraqet një emergjencë të shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar.” – tha shefi i OBSH-së.