Vendosni fjalën kyçe....

Mungesa globale e çipave pritet të përkeqësohet


Kufizimet e qeverisë ruse mbi eksportet e gazrave të përdorur në prodhimin e gjysmëpërçuesve mund të përkeqësojnë mungesën e çipave në tregun global dhe të rrisë më tej çmimet, raportoi Global Times këtë javë, duke cituar burime.

Xiang Ligang, drejtori i përgjithshëm i Aleancës së Konsumit të Informacionit me bazë në Pekin, i tha medias se kufizimet mund të ndikojnë në prodhimin vendas të gjysmëpërçuesve të Kinës. Vendi është konsumatori më i madh i çipave në botë dhe është shumë i varur nga çipat e importuar.

Sipas Xiang, Kina importoi rreth 300 miliardë dollarë çipa në vitin 2021, të përdorura për prodhimin e makinave, smartfonëve, kompjuterëve, televizorëve dhe pajisjeve të tjera. Ai tha se sektorët që varen shumë nga çipat e importuar mund të preken më shumë, ndërsa ndikimi do të jetë më pak i dukshëm në industritë që përdorin çipa që mund të prodhohen nga kompanitë kineze si SMIC.

Javën e kaluar, Rusia vendosi kufizime ndaj gazeve që përdoren në këtë industri në përgjigje të sanksioneve të BE-së që synojnë eksportet e teknologjisë në vend.

Gazrat inertë, të tillë si neoni, argoni, ksenoni dhe të tjera, janë vendimtare në procesin e prodhimit të gjysmëpërçuesve. Gjysmëpërçuesit përdoren për të bërë mikroçipet e nevojshme për pajisjet, makinat dhe pajisjet shtëpiake.

Ka pasur një mungesë globale të gjysmëpërçuesve që nga fillimi i pandemisë Covid dhe konflikti në Ukrainë e ka përkeqësuar problemin. Çmimet globale të gazrave neoni dhe ksenon janë rritur që kur furnizuesit ukrainas Ingas dhe Cryoin, të cilët japin rreth 50% të gazit neoni në botë për përdorime gjysmëpërçuese, ndaluan prodhimin.

Rusia thuhet se furnizon deri në 30% të neonit të përdorur globalisht. Kina dhe Japonia janë prodhues të tjerë kryesorë të gazrave në fjalë, por furnizimet e tyre shpenzohen kryesisht në vend.