Vendosni fjalën kyçe....

Burri në Kanada merr kompensim financiar pasi u dëmtua nga vaksina Covid


Ross Wightman është një nga njerëzit e parë në Kanada të cilit i është miratuar kompensim për shkak të lëndimeve të marra pas bërjes së një vaksine Covid-19.

Ai u diagnostikua me Sindromën Guillain-Barré (GBS), e cila e la atë pjesërisht të paralizuar, pas një doze të parë të vaksinës Oxford AstraZeneca Covid-19 në prill 2021. Ai tha se simptomat e tij filluan me dhimbje të forta shpine 10 ditë pas vaksinës. Ai shkoi në urgjencë disa herë dhe u pranua të shtunën kur raportoi ndjesi shpimi gjilpërash.

“Deri të martën, pata paralizë të plotë të fytyrës. Unë mund të mbyllja sytë, por nuk mund të buzëqeshja ose të tregoja dhëmbët fare, dhe gjithashtu kisha paralizë nga beli e poshtë.” – tha Wightman për National Post.

Wightman tani po shërohet në shtëpi pas 67 ditësh në spital.

Më 20 maj 2022, Wightman postoi një foto të një letre që mori nga Programi Kanadez i Mbështetjes së Lëndimeve të Vaksinave (VISP) në mediat e tij sociale. Letra thoshte se VISP kishte përcaktuar se lëndimet e Wightman ishin të mundshme si rezultat i vaksinës dhe ai ka të drejtë për kompensim.

Kur mësuan për programin verën e kaluar, Wightman tha se gruaja e tij, Nicole, filloi të veprojë. Procesi ishte i gjatë, por marrja e letrës që pranonte lidhjen midis vaksinës dhe diagnozës së tij, diçka që ai tashmë kishte dyshuar, ishte justifikuese, tha Wightman.

Kushdo që ka pësuar një ‘lëndim serioz dhe të përhershëm’ që ata besojnë se është rezultat i një vaksine Covid-19 të injektuar pas 8 dhjetorit 2020, mund të aplikojë për kompensim. Të gjitha aplikimet duhet të dorëzohen brenda tre viteve pas vaksinimit.

Katërqind njerëz kanë paraqitur kërkesa në VISP që nga fillimi i programit në qershor 2021. Wightman është një nga më pak se pesë personat në Kanada që janë miratuar deri më sot për të marrë kompensim për dëmtimet e lidhura me vaksinat, sipas të dhënave të faqes së internetit të VISP nga 30 nëntori 2021.

National Post kontaktoi për të pyetur nëse programi mund të jepte numra të përditësuar për numrin e aplikantëve dhe sa prej tyre janë miratuar që nga nëntori.

Shuma maksimale e përgjithshme që një person mund të marrë përmes VISP është 284,000 dollarë. Megjithëse Wightman zgjodhi të mos e zbulonte shumën specifike që i ishte dhënë për arsye privatësie, ai tha se nuk kualifikohej për pagesën maksimale.