Vendosni fjalën kyçe....

Gjermania tërheq padinë kundër Italisë për viktimat naziste në OKB


Gjermania ka tërhequr çështjen e saj gjyqësore kundër Italisë për dëmshpërblimet e luftës për viktimat naziste, tha të premten gjykata e lartë e OKB-së.

Ata e tërhoqën çështjen në organin më të lartë gjyqësor të OKB-së, Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (ICJ), “pas zhvillimeve të fundit gjyqësore në Itali” dhe për shkak të diskutimeve midis dy vendeve.

Gjermania kishte pretenduar në një dosje të raportuar të dielën se gjykatat italiane vazhduan të ngrinin pretendime kundër vendit për viktimat e krimeve të luftës naziste, të cilat kërkonin dëmshpërblim, pavarësisht një vendimi të GJND-së të vitit 2012 kundër Italisë për të njëjtën çështje.

Berlini i kishte kërkuar GJND-së që të kërkonte nga gjykatat italiane të ndalonin shqyrtimin e kërkesave civile të ngritura kundër tyre, duke shtuar se gjykatat po shkelnin imunitetin sovran të Gjermanisë.

Por tani, tha gjykata e OKB-së, Gjermania konsideron se një dekret i ri italian që hyn në fuqi më 1 maj trajton shqetësimet për këtë rast.

Gjermania kupton nga Dekreti se “Ligji italian kërkon që gjykatat italiane të heqin masat e ekzekutimit të marra më parë dhe se nuk do të merren masa të mëtejshme shtrënguese nga gjykatat italiane ndaj pronës gjermane të përdorur për qëllime qeveritare jo-tregtare të vendosura në territorin italian.” në letrën që kërkon tërheqjen e çështjes nga Gjermania.

Gjermania ra dakord që dekreti “adreson shqetësimin qendror” të çështjes.

Seancat dëgjimore në gjykatën e Hagës do të hapeshin më 9 maj, por tani janë anuluar.