Vendosni fjalën kyçe....

Kombi i parë afrikan miraton Bitcoin si monedhë të ligjshme


Kriptomonedha më e njohur në botë Bitcoin është bërë kurs ligjor në Republikën e Afrikës Qendrore.

Ligjvënësit votuan njëzëri për të miratuar Bitcoin së bashku me monedhën tradicionale të vendit, franga CFA me Presidentin e vendit që e dekretoi masën në ligj, tha zyra e presidentit në një deklaratë.

Ligji legalizon gjithashtu përdorimin e monedhave dixhitale dhe bën që shkëmbimet e kriptomonedhave të përjashtohen nga taksat.

Masa ‘e vendos Republikën e Afrikës Qendrore në hartën e vendeve më të guximshme dhe më vizionare në botë’, tha Presidenca. Opozita, megjithatë, nuk u pajtua, duke thënë se ligji synon të minojë monedhën rajonale që mbështetet nga Franca dhe që është e lidhur me euron.

Franga CFA përdoret nga Republika e Afrikës Qendrore, Kameruni, Çadi, Republika e Kongos, Gaboni dhe Guinea Ekuatoriale.

El Salvador u bë vendi i parë në botë që miratoi Bitcoin si monedhë ligjore shtatorin e kaluar. Fondi Monetar Ndërkombëtar e kritikoi masën, duke përmendur ‘rreziqe të mëdha për stabilitetin financiar’ që rrjedhin nga paqëndrueshmëria e çmimeve të monedhës dixhitale.

Një sondazh i fundit i kryer nga Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike me qendër në SHBA zbuloi se përdorimi i Bitcoin për transaksionet e përditshme në El Salvador mbetet i ulët dhe se përdoret kryesisht nga popullata e arsimuar, e re dhe meshkujt.