Vendosni fjalën kyçe....

Forcat ruse marrin rob stafin e OSBE-së në Donbas


Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë tha të shtunën se po përpiqej të siguronte lirimin e një numri anëtarësh të stafit të Misionit Special të Monitorimit (SMM) të cilët ishin arrestuar në Ukrainën lindore.

OSBE është jashtëzakonisht e shqetësuar që një numër anëtarësh të misionit kombëtar SMM janë privuar nga liria në Donetsk dhe Luhansk. OSBE po përdor të gjitha kanalet e disponueshme për të lehtësuar lirimin e stafit të saj,” tha zyra e saj e medias në përgjigje të një pyetjeje duke mos dhënë më shumë detaje, raporton Reuters.

Në një fjalim drejtuar trupit prej 157 anëtarësh të premten, zëvendësambasadori i Britanisë në OSBE me qendër në Vjenë, Deirdre Brown, kritikoi Rusinë për refuzimin e zgjatjes së misionit të SMM në Ukrainë përtej muajit mars.

Dhe tani kemi marrë raporte alarmante se përfaqësuesit e Rusisë në Donbas po kërcënojnë stafin, pajisjet dhe objektet e Misionit dhe se forcat ruse kanë marrë robër anëtarët e stafit të SMM“, tha Brown në fjalimin, i cili u publikua nga qeveria britanike.

OSBE tha në mars se kishte evakuuar rreth 500 anëtarë të misionit ndërkombëtar nga Ukraina. Lexo më shumë

Që nga 1 prilli, SMM ka kaluar në një rol administrativ për të garantuar sigurinë e anëtarëve dhe aseteve të misionit në të gjithë Ukrainën, duke përfshirë zonat që nuk janë nën kontrollin e qeverisë, tha të shtunën zyra e medias e OSBE-së.

SMM vazhdoi të ndihmojë stafin e mbetur kombëtar në Ukrainë në përpjekje për t’u zhvendosur në zona më të sigurta.

Kontaktet me anëtarët e misionit kombëtar vazhdojnë në baza ditore, duke përfshirë përcaktimin e vendndodhjes së tyre dhe për t’i ndihmuar ata, për aq sa është e mundur, nëse vendosin të rivendosen,” shtoi ai.