Vendosni fjalën kyçe....

Shkurtimi i papritur i gazit rus rrezikon 220 miliardë euro për prodhimin gjerman – Raporti


Një ndërprerje e menjëhershme e furnizimit me gaz natyror rus do të rrezikonte 220 miliardë euro humbje në prodhimin ekonomik të Gjermanisë për vitet 2022-2023, e barasvlershme me më shumë se 6.5% të prodhimit të saj vjetor ekonomik, sipas një raporti të përbashkët nga pesë institucione në vend.

“Ekonomia gjermane po kalon nëpër ujëra të vështira dhe përballet me normat më të larta të inflacionit në dhjetëvjeçarë.” – thuhet në raportin e përgatitur nga pesë institucione.

Ai uli parashikimin e rritjes ekonomike të vendit në 2.7% nga 4.8% për vitin 2022 dhe vlerësoi se ekonomia më e madhe e Evropës do të zgjerohej me 3.1% në 2023.

Nëse furnizimi me energji do ndalonte papritur, ekonomia e Gjermanisë pritet të rritet vetëm 1.9% këtë vit, sipas raportit.

“Valët goditëse nga lufta në Ukrainë po rëndojnë veprimtarinë ekonomike si në anën e ofertës ashtu edhe në anën e kërkesës.” – tha në një deklaratë Stefan Kooths, zëvendëspresident dhe drejtor kërkimor i cikleve të biznesit dhe rritjes në Institutin e Kielit për Ekonominë Botërore.

“Rritja e çmimeve të mallrave thhelbëssore të energjisë pas pushtimit rus nxit më tej presionin rritës mbi çmimet. Kufizimet e zbehjes së pandemisë po mbështesin sektorët e shërbimeve, ndërkohë që pengesat e vazhdueshme të zinxhirit të furnizimit në vazhdën e krizës Covid-19 janë ende shqetësuese në prodhimin e mallrave.” – shtoi ai.

Raporti i Parashikimit të Përbashkët Ekonomik u përgatit nga Instituti Gjerman për Kërkime Ekonomike (DIW Berlin), Instituti Ifo (Mynih), Instituti i Kielit për Ekonominë Botërore (IfWW Kiel), Instituti Halle për Kërkime Ekonomike (IWH) dhe RWI (Essen).