Vendosni fjalën kyçe....

Lamtumirë Sherif Delvinës, historianit dhe mikut


Nga Aurel Plasari

Plot gjashtëmbëdhjetë vite kam qenë me fat të bashkëpunoj me të në detyrë administrative. Por, më me shumë vlerë se ai bashkëpunim zyrtar-shkencor, kanë qenë bisedat dhe diskutimet me të gati të përditshme gjatë atyre viteve. Vështirë të ndeshje ndonjë informacion që ai të mos e dinte! Sidomos në fushat e dy pasioneve të tij të mëdha historiografike: Çamëri dhe Kosovë.

Mund të jesh historian me studime në Moskë a në Londër, me grada e me tituj, dhe të mbetesh shkencëtar i dështuar sepse të ka penguar vesi i shërbimit ndaj pushteteve. Mund të jesh historian modest, pa tituj e pa grada, dhe ta shenjosh me arritje të spikatura historinë e kombit tënd falë moralitetit për të shqiptuar të vërtetat. Kësaj kategorie të dytë i përkiste Sherif Delvina dhe, edhe si i tillë, ishte mësim.