Vendosni fjalën kyçe....

4,000 pastorë kundër ligjit të ri të Kanadasë për terapinë e konvertimit LGBTQ, paralajmërojnë se ligji do ‘kriminalizojë krishtërimin’


Mijëra pastorë në të gjithë Amerikën e Veriut thuhet se janë mbledhur për të protestuar kundër projektligjit C-4, një ligj kanadez që hyri në fuqi më 8 janar, pasi thuhet se u shty në Parlament me pak debate.

Pretendimi është se Projektligji C-4 është formuluar në mënyrë të tillë që mund të ndalojë mësimet biblike mbi etikën seksuale dhe të ndikojë edhe në komunikimet personale mbi këtë temë.

Predikuesit po protestojnë kundër ligjit, me 4,000 pastorë që pohojnë kundërshtimin e tyre si dhe gatishmërinë për të folur kundër tij, raportoi Fox News.

John MacArthur i Kishës së Komunitetit Grace në Los Anxhelos është ndër pastorët që kanë qenë të zëshëm për këtë çështje. Kohët e fundit ai paralajmëroi se masa të tilla ka të ngjarë të rriten.

“Në fund të fundit, kundërshtarët, ata që nuk do të dorëzohen, do të jenë ata që i qëndrojnë besnikë Biblës. Dhe kjo është ajo që tashmë po çon në ligje kundër bërjes së asaj që jemi të urdhëruar të bëjmë në Bibël, që është të përballemi me atë mëkat.” – tha ai për Fox News.

“Dhe kjo thjesht do të përshkallëzohet.”

MacArthur shtoi, “Unë mendoj se është një nivel i tillë është arritur atje në Kanada e që nuk ka arritur ende këtu, por po vjen. Po vjen shpejt.”

Predikuesi nuk është i vetëm që shpreh shqetësimin. Liberty Coalition Canada, një grup ligjor që edukon kanadezët rreth ndërthurjes së besimit dhe qeverisjes, organizoi një thirrje qartësuese për pastorët që të ngrihen dhe të diskutojnë këto çështje.

Në një artikull të titulluar, “Ligji C-4: Si duhet të përgjigjet Kisha?” organizata ofroi udhëzime dhe adresoi drejtpërdrejt çështjet me ligjin.

“Ky projektligj, ndërsa pretendon të mbrojë individët nga shtrëngimi dhe abuzimi në formën e ‘terapisë së konvertimit’, në vend të kësaj do të kriminalizojë krishtërimin në vendin tonë”, thuhet në një pjesë të deklaratës.

“Formulimi i këtij projektligji është mjaft i gjerë dhe lejon ndjekjen penale të të krishterëve që do të flisnin të vërtetën biblike ndaj atyre që janë në robërinë e mëkateve seksuale si homoseksualiteti dhe transgjinorizmi.” – thuhet më tej.

Liberty Coalition Canada shprehu shqetësimin se edhe prindërit mund të burgosen nëse do përpoqeshin t’i ndihmonin fëmijët e tyre të shpëtonin nga ‘mëkati seksual nëpërmjet pendimit dhe besimit në Ungjillin e Jezu Krishtit’. Organizata u kërkoi të gjitha kishave të krishtera në Kanada të mblidheshin dhe të mbronin të vërtetën biblike.

Deklarata u kërkoi në mënyrë specifike udhëheqësve të kishës që të ‘predikonin publikisht një predikim që shpall në mënyrë specifike të vërtetën biblike se homoseksualiteti dhe transgjinorizmi janë mëkate serioze të dënuara nga ligji i Perëndisë, që përjashtojnë një mëkatar nga shpëtimi nëse nuk pendohet’.

Mijëra pastorë në Amerikën e Veriut thuhet se iu përgjigjën kësaj thirrjeje dhe po i ofrojnë mbështetje nismës.

Hollësitë e projektligjit C-4

Projektligji C-4 u kodifikua muajin e kaluar dhe hyri në fuqi në fillim të janarit. Kryeministri kanadez Justin Trudeau dërgoi një postim të gëzuar në Twitter më 8 dhjetor 2021, duke përshëndetur lajmin.

“Është zyrtare: legjislacioni i qeverisë sonë që ndalon praktikën e neveritshme dhe degraduese të terapisë së konvertimit ka marrë Pëlqimin Mbretëror, që do të thotë se tani është ligj”, tha ai.

“LGBTQ2 e Kanadasë, ne gjithmonë do të ngrihemi për ju dhe të drejtat tuaja.”

Pastorët janë të shqetësuar se kush planifikon të mbrojë të drejtat e tyre, veçanërisht në dritën e gjuhës problematike dhe të paqartë që ata besojnë se është e përfshirë në statut.

Teksti i ligjit vë në dukje se ai ndryshon kodet penale për të krijuar vepra penale rreth ‘detyrimit të një personi tjetër për t’iu nënshtruar terapisë së konvertimit’, marrjes së një fëmije jashtë Kanadasë për terapi konvertimi dhe reklamimit ose promovimit të terapisë së konvertimit, ndër shkelje të tjera.

Me interes të veçantë është preambula e projektligjit, e cila diskuton ‘mite dhe stereotipe’ rreth seksualitetit. Teksti shpall se terapia e konvertimit ‘shkakton dëm’ dhe më pas vazhdon të ofrojë një gjuhë në dukje të diskutueshme.

“Ndërsa terapia e konvertimit (përpjekja për të kthyer personat LGBTQ në heteroseksualë) i shkakton dëm shoqërisë sepse, ndër të tjera, ajo bazohet dhe përhap mite dhe stereotipe rreth orientimit seksual, identitetit gjinor dhe shprehjes gjinore, duke përfshirë mitin se heteroseksualiteti, identiteti gjinor cisgjinor dhe shprehja gjinore që përputhet me seksin që i është caktuar një personi në lindje duhet të preferohet mbi orientimet e tjera seksuale, identitetet gjinore dhe shprehjet gjinore”, thuhet në të.

Preambula shton se projektligji synon ‘të mbrojë dinjitetin njerëzor dhe barazinë e të gjithë kanadezëve’ përpara se të përparojë për të ofruar kufizime specifike për terapinë e shndërrimit.

Ligji dënon njerëzit në tre kategori specifike: ata që përdorin terapinë e konvertimit, ata që promovojnë ose reklamojnë terapinë e konvertimit dhe ata që përfitojnë financiarisht nga praktika.

Projektligji shpall se “kushdo që me vetëdije bën që një person tjetër t’i nënshtrohet terapisë së konvertimit – duke përfshirë edhe ofrimin e terapisë së konvertimit tek ai person tjetër” është në kundërshtim me ligjin dhe mund të përballet me burgim deri në pesë vjet.

Promovimi ose reklamimi i terapisë së konvertimit mund të shoqërohet me deri në dy vjet burgim, ashtu si çdo shkelje midis atyre që përfitojnë financiarisht ose materialisht.

Si përcaktohet terapia e konvertimit?

Një nga pyetjet kryesore që rrethon projektligjin përqendrohet në atë se si ligji e përcakton terapinë e konvertimit. Një shpjegim është i përfshirë në tekst, i cili thotë, pjesërisht:

Në seksionin 320.102 deri në 320.104, terapia e konvertimit nënkupton një praktikë, trajtim ose shërbim të krijuar për të

(a) të ndryshojë orientimin seksual të një personi LGBTQ në heteroseksual;

(b) të ndryshojë identitetin gjinor të një personi në cisgjinor;

(c) Të ndryshojë shprehjen gjinore të një personi në mënyrë që ajo të përputhet me gjininë që i është caktuar personit në lindje;

(d) të shtypë ose të reduktojë tërheqjen ose sjelljen seksuale joheteroseksuale;

(e) të shtypë identitetin gjinor jo-cisgjinor të një personi; ose

(f) të shtypë ose zvogëlojë shprehjen gjinore të një personi që nuk përputhet me seksin që i është caktuar personit në lindje.

Është paraqitur një përkufizim, megjithëse disa kritikë kanë frikë se është shumë i paqartë për të mbrojtur në mënyrë të përshtatshme kishat dhe të tjerët që dëshirojnë të mësojnë të vërtetën biblike mbi seksualitetin.

Kanadaja ka qenë në ballë të debateve për lirinë fetare kohët e fundit, veçanërisht në epokën e COVID-19. Pastor të shumtë janë përballur me gjoba ose burgim për refuzimin e tyre për të mbyllur shërbimet në Kisha.

Siç kanë raportuar CBN News dhe Faithwire, pastori Tim Stephens dhe Artur Pawlowski janë vetëm dy nga shumë predikues që u arrestuan për shkelje të lidhura me COVID.

Disa pastorë dhe kisha e kanë bërë të qartë se nuk planifikojnë të tërhiqen, pavarësisht kostos, dhe ka të ngjarë që beteja e terapisë së konvertimit të jetë vetëm një arenë tjetër në të cilën kjo këmbëngulje është haptazi e qartë.

Është e paqartë se ku do të shkojë më pas debati i terapisë së konvertimit, megjithëse duket se mijëra pastorë planifikojnë të flasin. Ka të ngjarë që beteja sapo ka filluar, pasi kërkohet sqarim dhe kontekst më i madh.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e CBN

Përgatiti për Hashtag.al, Klodian Manjani