Vendosni fjalën kyçe....

Turqia po lëviz shpejt për të hequr ‘peshën’ e dollarit nga ekonomia


Procesi i heqjes së dollarit nga ekonomia turke do të përshpejtohet në javët në vijim, sipas ministrit të Thesarit dhe Financave, Nureddin Nebati.

Qeveria do të përshpejtojë konvertimin e zotërimeve të valutës së huaj të vendit në lira turke, tha ai, duke shtuar se më shumë se 131 miliardë lira (9.69 miliardë dollarë) ishin depozituar në llogaritë sipas planit.

Programi i qeverisë, i zbuluar muajin e kaluar, synon të mbrojë depozitat e lirës nga zhvlerësimi i mëtejshëm i valutës, si dhe t’i bëjë qytetarët të ndihen më të sigurt kur i mbajnë kursimet e tyre në një bankë.

“Rënia e llogarive të depozitave në Forex ka filluar. Ne do të shohim që tendenca në rënie në llogaritë e depozitave në Forex të vazhdojë me shpejtësi në rënie.” – tha Nebati të shtunën, duke folur me krerët e organizatave joqeveritare (OJQ) në Stamboll.

Ekonomia e Turqisë është aktualisht në krizë, me inflacion të lartë që vazhdon të rritet, ndërkohë që rritja ekonomike ka ngecur dhe rezervat e këmbimit valutor të vendit janë ulur ndjeshëm.

Në dhjetor, monedha kombëtare ra në nivelin më të ulët rekord prej 18.4 kundrejt dollarit amerikan. Lira u dobësua me 44% në vitin 2021, megjithëse paqëndrueshmëria u qetësua muajin e kaluar pasi qeveria zbuloi skemën e re.

Nebati shprehu gjithashtu shpresën se inflacioni në Turqi do të bjerë deri në zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare, të cilat janë planifikuar për vitin e ardhshëm. Në dhjetor, norma e inflacionit arriti nivelin më të lartë në gati dy dekada, duke u nisur në 36%.