Vendosni fjalën kyçe....

Kompania farmaceutike gjendet përgjegjëse për nxitje të varësisë nga opioidet


Një juri e Nju Jorkut e ka gjetur Teva Pharmaceutical Industries përgjegjëse për të ndihmuar në nxitjen e varësisë nga opioidet, me dëmet që do të përcaktohen më vonë.

Pas vendimit të së enjtes, i cili erdhi pas më shumë se një javë diskutimesh, Teva lëshoi një deklaratë duke thënë se ata “nuk pajtohen plotësisht” me rezultatin e gjyqit gjashtëmujor dhe ata po përgatisin një “apelim të shpejtë”.

Prokurorja e Përgjithshme e Nju Jorkut, Letitia James ndërkohë e quajti të enjten një “ditë të rëndësishme” për të gjithë ata që ndikohen negativisht nga opioidet dhe tha se veprimi ligjor ishte vetëm një pjesë e një plani më të gjatë për të vazhduar mbajtjen përgjegjëse të “prodhuesve dhe shpërndarësve” të opioideve.

Padia, e marrë nga shteti dhe dy nga qarqet e tij, akuzoi Teva për përdorimin e marketingut manipulues dhe mashtrues për të nxitur më shumë përdorimin e opioidëve, duke nxitur krizën e varësisë që ka goditur Nju Jorkun, si dhe shumë pjesë të tjera të Amerikës.

Gjykatësi që kryeson çështjen ende duhet të marrë një vendim për një kërkesë për një gjykim të gabuar, bazuar në një statistikë të cituar nga prokuroria në fjalët e saj përfundimtare që ishte e rreme. Aksionet e Teva-s ranë disa pikë pas më pak se një orë pas vendimit.

Padia e Nju Jorkut është një rast historik pasi është në qendër të një sipërmarrjeje masive ligjore për të synuar çdo pjesë të zinxhirit të furnizimit me opioid, duke përfshirë prodhuesit dhe shpërndarësit. Nëse ky aktgjykim qëndron dhe çon në dëme të konsiderueshme, ai mund t’i bëjë presion Teva-s dhe kompanive të tjera që të zgjidhin mijëra padi të tjera në pritje në të gjithë vendin në lidhje me normat e rritjes së varësisë nga opioidet në vitet e fundit për shkak të asaj që kritikët thonë se është një sistem që mbi-përshkruan nuk i paralajmëron mjaftueshëm pacientët për substancën shumë të varur.

Prodhuesit e tjerë të ilaçit u përfshinë në padinë e Nju Jorkut, duke përfshirë AbbVie, e cila e zgjidhi padinë e saj në fillim të këtij muaji për çmimin prej 200 milionë dollarë. Teva ishte i pandehuri i vetëm pas zgjidhjes së AbbVie.

Më shumë se 100,000 njerëz vdiqën nga një mbidozë e ilaçit midis prillit 2020 dhe prillit 2021, tha Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në një raport të nëntorit mbi krizën në vazhdim. Zyrtarët kanë thënë se më shumë se 500,000 vdekje mund të lidhen me krizën e opioideve në dy dekadat e fundit.