Vendosni fjalën kyçe....

“Duhet rritur urgjent numri i popullsisë” – Thirrja e presidentit rus


Popullsia e Rusisë prej 146 milionë banorësh nuk është e mjaftueshme për të mbushur territorin e përhapur të vendit, i cili mbulon më shumë se 17 milionë kilometra katrorë, ka thënë presidenti Putin, duke komentuar mbi një sërë çështjesh demografike. Ai tha se vendi po përballet me jo pak probleme në këtë drejtim, duke përfshirë një rritje të kohëve të fundit në vdekshmërisë.

Duke folur me gazetarët si pjesë e konferencës së tij vjetore për shtyp të enjten, udhëheqësi rus preku uljen e jetëgjatësisë që erdhi si rezultat i pandemisë Covid-19, duke vënë në dukje se mosha mesatare në të cilën njerëzit vdiqën ishte 71.5 vjeç vitin e kaluar dhe ra në 70.1 këtë vit.

“Nga këndvështrimi humanitar dhe gjeopolitik, duke pasur parasysh njerëzit e vendit, 146 milionë për një territor kaq të gjerë janë absolutisht të pamjaftueshëm”, tha kreu i shtetit.

Rënia e popullsisë së Rusisë u përshpejtua në vitin 2020, duke humbur 500,000 banorë mes vdekjeve nga Covid, rënies së numrit të lindjeve dhe më pak imigrimit

Putin tha se kjo shifër është gjithashtu një disavantazh ekonomik pasi vendi nuk ka fuqi punëtore të mjaftueshme.

“Tani kemi rreth 81 milionë njerëz në moshë pune,” vuri në dukje ai. “Duhet ta rrisim seriozisht atë deri në vitin 2024 dhe 2030. Është një nga faktorët e rritjes ekonomike”.