Vendosni fjalën kyçe....

Diplomatët e Iranit, Rusisë dhe BE-së optimistë për rikthimin e bisedimeve për marrëveshjen nukleare


Diplomatët e BE-së, Iranit dhe Rusisë u shprehën optimistë teksa Irani dhe fuqitë botërore zhvilluan bisedimet e tyre të para në pesë muaj të hënën, në përpjekje për të shpëtuar marrëveshjen e tyre bërthamore të vitit 2015, pavarësisht se Teherani mbante një qëndrim të ashpër në publik që fuqitë perëndimore thanë se nuk do të funksiononte.

Diplomatët thonë se koha po mbaron për të ringjallur paktin, i cili në atë kohë SHBA-të. Presidenti Donald Trump u braktis në vitin 2018 në një lëvizje që zemëroi Iranin dhe tronditi fuqitë e tjera të përfshira – Britaninë, Kinën, Francën, Gjermaninë dhe Rusinë.

Delegatët e Bashkimit Evropian, iranianë dhe rusë në bisedime ofruan vlerësime optimiste pasi raundi i ri filloi me një seancë të palëve të mbetura në marrëveshje, pa Shtetet e Bashkuara – të cilat Irani refuzon t’i takojë ballë për ballë.

“Ndihem jashtëzakonisht pozitiv për atë që kam parë sot,” tha Enrique Mora, zyrtari i BE-së që kryeson bisedimet, pas takimit – raundi i shtatë i bisedimeve që synon të ringjallë një marrëveshje sipas së cilës Irani kufizoi programin e tij të diskutueshëm të pasurimit të uraniumit në këmbim të lehtësim nga sanksionet ekonomike të SHBA-së, BE-së dhe OKB-së.

Mora u tha gazetarëve se delegacioni i ri iranian kishte qëndruar në kërkesën e tij që të hiqen të gjitha sanksionet. Por ai sugjeroi gjithashtu se Teherani nuk i kishte hedhur poshtë plotësisht rezultatet e gjashtë raundeve të mëparshme të bisedimeve të mbajtura midis prillit dhe qershorit.

Ata kanë pranuar se puna e bërë gjatë gjashtë raundeve të para është një bazë e mirë për të ndërtuar punën tonë përpara,” tha ai. “Ne sigurisht që do të përfshijmë ndjeshmëritë e reja politike të administratës së re iraniane.”

I dërguari i Rusisë në bisedimet, Mikhail Ulyanov, tha në Twitter se ato “filluan me mjaft sukses”. I pyetur nëse ishte optimist, negociatori kryesor i Iranit, Ali Bagheri Kani, u tha gazetarëve: “Po, jam”.

Megjithatë, nuk ishte e qartë nëse Irani kishte pranuar të rifillonte bisedimet aty ku ato kishin ndërprerë në qershor – siç kërkuan fuqitë perëndimore – dhe as që optimizmi ishte i justifikuar.