Vendosni fjalën kyçe....

Misioni Lucy i NASA -s hidhet në sistemin e jashtëm diellor për të studiuar asteroidet e evolucionin planetar (Video)


Një projekt ambicioz që synon të mësojë më shumë rreth lindjes dhe zhvillimit të sistemit diellor është nisur nga Florida si pjesë e një misioni 12-vjeçar, për të arritur asteroidet pranë Jupiterit.

Duke pasur të njëjtin emër si skeleti i një paraardhësi njerëzor që u siguroi shkencëtarëve njohuri mbi evolucionin, anija kozmike e misionit ‘Lucy filloi udhëtimin e saj të shtunën në Stacionin e Forcës Hapësinore Cape Canaveral në Florida. Fillimisht i bashkangjitur një rakete United Launch Alliance Atlas V, rreth një orë pas shpërthimit, ajo u nda nga faza e dytë e raketës.

Për të fuqizuar nënsistemet e saj dhe kamerat e shumta për të kapur objektivat e saj të ardhshëm, Lucy më pas shpalosi me sukses dy vargje masive diellore, secila rreth 7,3 metra e gjerë.

Tani ajo po udhëton me një shpejtësi prej afro 67,000 mph, por nuk do të arrijë në asteroidin e tij të parë deri në pril të vitit 2025. Gjatë misionit 12-vjeçar të Lucy-t, ai do të fluturojë pranë dhe do të hetojë tetë asteroidë, që besohet të jenë si fosilet e formimit planetar.