Vendosni fjalën kyçe....

Punonjësit e prapaskenës në Hollivud hyjnë në grevë, kërkojnë kushte më të mira pune: Kërkojmë nevojat themelore


Dhjetëra mijëra punëtorë të prapaskenës, që i përkasin sindikatës së Aleancës Ndërkombëtare të Punonjësve të Teatrit (IATSE) në Hollivud, kanë vendosur të bëjnë grevë për të kundërshtuar kushtet e mjerueshme të punës, që janë përkeqësuar edhe më shumë për shkak të pandemisë Covid-19.

IATSE, e cila përfaqëson mbi 150,000 anëtarë në SHBA dhe Kanada, njoftoi të hënën se veprimi i propozuar do të ishte ‘greva e parë mbarëkombëtare në historinë tonë 128-vjeçare’. Ndër anëtarët me të drejtë vote të grupit, afërsisht 98% ose mbi 52,000 anëtarë votuan në favor të një greve.

“Anëtarët kanë folur me zë të lartë dhe të qartë,” tha IATSE në një deklaratë.

“Njerëzit tanë kanë nevoja themelore njerëzore, si kohë për pushim gjatë punës, gjumë të mjaftueshëm dhe një fundjavë të lirë. Për ata që janë në fund të shkallës së pagave, ata nuk meritojnë asgjë më pak se një pagë jetese.”

Udhëheqësi prej shumë kohësh i IATSE, Mattheë Loeb, i tha Los Angeles Times në një intervistë të fundit se grupi nuk ishte ‘në kërkim të barazisë, në vetvete’ midis kushteve të punës të aktorëve të paguar mirë dhe asaj të anëtarëve të zakonshëm të ekuipazhit, por që parimet themelore duhet të të jetë e njëjtë në të dy rastet.

Ai vuri në dukje se sindikata do të përpiqet të negociojë për arritjen e një marrëveshjeje me Aleancën e Prodhuesve të Filmit dhe Televizionit (AMPTP), e cila përfaqëson shumicën e kompanive prodhuese. IATSE ka lobuar prej muajsh për kushte më të mira pune për anëtarët e tyre, por negociatat me AMPTP nuk kanë qenë të frytshme deri më tani.