Vendosni fjalën kyçe....

Rusia dhe Kina dështuan në Këshillin e Sigurimit për heqjen e kompetencave të mbikëqyrësit të paqes në Bosnjë


Rusia dhe Kina dështuan të enjten në një përpjekje që Këshilli i Sigurimit i OKB-së të heqë disa kompetencat që ka i dërguar ndërkombëtar që mbikëqyr zbatimin marrëveshjes së paqes në Bosnjë 1995 dhe të mbyllë zyrën e të dërguarit brenda një viti.

Rusia dhe Kina ishin dy anëtarët e vetëm të këshillit që votuan për projekt-rezolutën e tyre, ndërsa 13 anëtarët e tjerë të këshillit abstenuan. Një rezolutë ka nevojë për nëntë vota pro dhe pa veto nga Rusia, Kina, Shtetet e Bashkuara, Franca ose Britania.

Ish-ministri i qeverisë gjermane Christian Schmidt pritet të marrë detyrën nga Valentin Inzko i Austrisë në 1 Gusht si Përfaqësuesi i Lartë në Bosnjë. Schmidt u emërua në maj nga Bordi Drejtues i Këshillit të Zbatimit të Paqes.

Bordi përbëhet nga Kanadaja, Franca, Gjermania, Italia, Japonia, Rusia, Britania, Shtetet e Bashkuara, Bashkimi Evropian, Komisioni Evropian dhe Organizata e Konferencës Islamike. Rusia tha se nuk ishte dakord me vendimin.

Pas dështimit të projekt rezolutës së tyre të enjten, Rusia dhe Kina argumentuan se Schmidt nuk mund të marrë rolin e tij sepse ai nuk është miratuar nga Këshilli i Sigurimit. Shumë anëtarë të tjerë të këshillit nuk ishin dakord.

Nuk ka asnjë rol përcaktues për Sekretarin e Përgjithshëm, ose Këshillin e Sigurimit të KB në procesin e emërimit dhe asnjë kërkesë që këshilli të ndërmarrë veprime për të konfirmuar caktimin e Z. Schmidt,” i tha zëvendës Ambasadori i SHBA në Kombet e Bashkuara Richard Mills këshillit pas vototimit.

Zyra e Përfaqësuesit të Lartë u krijua si pjesë e marrëveshjeve të paqes të Dejtonit që i dha fund luftës së Bosnjës 1992-95 për të mbikëqyrur rindërtimin e një vendi të copëtuar nga konflikti etnik në të cilin 100,000 vdiqën.

Rajoni serb nacionalist serb i Bosnjës, i mbështetur nga Rusia, ka kërkuar prej kohësh mbylljen e Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë.