Vendosni fjalën kyçe....

Franca gjobit Google me 500 milionë euro


Google është goditur me 500 milionë € nga autoriteti francez i konkurrencës për dështimin për të negociuar “me mirëbesim” me organizatat e lajmeve mbi përdorimin e përmbajtjes së tyre.

Autoriteti akuzoi Google për mos marrjen e një urdhri për ta bërë këtë seriozisht.

Google i tha BBC se vendimi “injoron përpjekjet tona për të arritur një marrëveshje“.

Gjoba është beteja e fundit në një betejë globale për të drejtat e autorit midis firmave të teknologjisë dhe organizatave të lajmeve.

Vitin e kaluar, autoriteti francez i konkurrencës urdhëroi që Google duhet të negociojë marrëveshje me organizatat e lajmeve për të treguar ekstrakte artikujsh në rezultatet e kërkimit, lajme dhe shërbime të tjera.

Google u gjobit sepse, sipas mendimit të autoritetit, nuk arriti ta bënte këtë.

Në 2019, Franca u bë vendi i parë i BE-së që miratoi një ligj të ri për të Drejtat e Autorit Digjital.

Ligji rregullonte të ashtuquajturat “të drejta fqinje” të cilat janë krijuar për të kompensuar botuesit dhe agjencitë e lajmeve për përdorimin e materialit të tyre.

Si rezultat, Google vendosi që nuk do të tregonte përmbajtje nga botuesit e BE-së në Francë, për shërbime si kërkimi dhe lajmet, përveç nëse botuesit bien dakord t’i lejojnë ta bëjnë këtë pa pagesë.

Organizatat e lajmeve menduan se ky ishte një abuzim i fuqisë së Google në treg dhe dy organizata që përfaqësonin botuesit e shtypit dhe Agence France-Presse (AFP) u ankuan tek autoriteti i konkurrencës.

Google i tha BBC: “Ne jemi shumë të zhgënjyer me këtë vendim – ne kemi vepruar me mirëbesim gjatë gjithë procesit.”

Vendimi i ri do të thotë që brenda dy muajve të ardhshëm Google duhet të dalë me propozime që shpjegojnë se si do t’i shpërblejë kompanitë për përdorimin e lajmeve të tyre.

Nëse kjo nuk do të ndodhë, kompania mund të përballet me gjoba shtesë prej 900,000 € në ditë.

Kur autoriteti dekreton një detyrim për një kompani, ajo duhet të veprojë me përpikëri,” tha Isabelle de Silva e autoritetit të konkurrencës në një deklaratë.”Këtu, për fat të keq nuk ishte kështu,” shkroi ajo.