Vendosni fjalën kyçe....

Shkencëtarët pretendojnë se mund të ndalojnë plakjen te njerëzit me 3 vite


Studimi tregon se njerëzit mund të zvogëlojnë moshën e tyre biologjike me tre vjet në vetëm tetë javë

Në një studim i pari i këtij lloji, studiuesit kanë kthyer orën biologjike në 43 meshkuj të rritur të shëndetshëm, deri në tre vjet përmes dietës, gjumit, ushtrimeve dhe ndërhyrjeve shplodhëse.

Në provën e rastësishme klinike, të gjithë vullnetarët ishin të moshës midis 50 dhe 72 dhe iu nënshtruan një regjimi të synuar për të moduluar metilimin e ADN-së.

Plakja biologjike është një term i kapshëm për të përshkruar efektin kumulativ të dëmtimit dhe humbjes së funksionit në qelizat, indet dhe organet tona. Ora DNAmAge e Horvath është pikë referimi për kërkimin epigjenetik dhe parashikon vdekshmërinë e të gjitha shkaqeve dhe sëmundjet e shumta më mirë se mosha kronologjike.

Plakja është një faktor kryesor në sëmundjet kronike, duke përfshirë kancerin, neurodegjenerimin, diabetin tip dy dhe sëmundjet kardiovaskulare, kështu që studiuesit dëshironin të provonin se sa efektive do të ishte rregullimi i dietës dhe mënyrës së jetesës në drejtim të ekuilibrimit të metilimit të ADN-së dhe kështu ngadalësimin, ose kthimin prapa të orës biologjike.

Regjimi këshillon përdorimin e peshkut dhe dietës me bazë bimore, por ka kryesisht në qendër përdorimin e bimëve. Marrja e proteinave shtazore të dendura në lëndë ushqyese si mëlçia dhe vezët ishte e kufizuar, ashtu si edhe konsumi i karbohidrateve. Vullnetarët gjithashtu iu përmbajtën një programi të butë të agjërimit të përhershëm ‘për të ulur ciklin glicemik’.

Për më tepër, pjesëmarrësve iu dhanë doza të larta lëndësh ushqyese si folate, vitaminat C dhe A dhe plotësuan dietat e tyre me fruta, pluhur perimesh dhe një dozë të lartë (40 milion CFU) të probiotikut, Lactobacillus plantarum 299v. L. plantarum.

Ata gjithashtu bënë rreth 30 minuta stërvitje për çdo ditë për pesë ditë në javë.