Vendosni fjalën kyçe....

Më shumë se çereku i të rriturve në BE ngurrojnë të bëjnë një vaksinë anti-Covid – Studimi


Normat e ngurrimit për të bërë vaksinën anti-covid BE janë duke rritur alarmet, pasi një sondazh zbuloi se 27% e të rriturve në të gjithë bllokun thanë se nuk do të kishin gjasa të bënin një të tillë, mes dështimit për të bindur njerëzit për efikasitetin dhe sigurinë e tyre.

Një sondazh i Eurofound, që heton vaksinimin në të gjithë vendet anëtare të BE-së, shënoi shqetësime në lidhje me suksesin e mesazheve nga zyrtarët shëndetësorë mbi vaksinat Covid, duke paralajmëruar se dështimi për të bindur plotësisht popullatën e rritur për t’u vaksinuar mund të vërë në rrezik luftën kundër pandemisë.

Rreth 27% e të anketuarve në të gjithë Evropën, duke përfshirë gjysmën e të anketuarve francezë dhe 67% të atyre në Bullgari, thanë se do të ishte shumë e vështirë ose më mirë kishte të ngjarë të mos e bënin një vaksinë Covid.

Ka pasur ndryshime të mëdha midis shteteve, megjithëse njerëzit e anketuar në kombet e Evropës Lindore kanë më shumë gjasa të jenë më të kujdesshëm për bërjen e vaksinës. Shifrat e ngurrimit ishin mbi 30% në disa shtete, përfshirë Kroacinë, Letoninë, Poloninë dhe Slloveninë.

Duke parë shkaqet e mundshme rrënjësore të hezitimit për t’u vaksinuar, studiuesit gjetën një lidhje midis njerëzve që thanë se kishin më pak të ngjarë të bënin vaksinën dhe mediave sociale si një burim kryesor i informacionit.

Midis atyre të anketuarve të cilët thanë se kryesisht mbështeteshin në mediat sociale për lajmet e tyre, hezitimi i vaksinave ishte në 40%, krahasuar me 18% që përdorën media tradicionale të lajmeve.