Vendosni fjalën kyçe....

“Greva ka mbaruar, janë të shkarkuar”-Si i pushoi Reagani nga puna mbi 11 mijë kontrollorë në vitin 1981


Ata janë në shkelje të ligjit, dhe nëse nuk kthehen në punë brenda 48 orësh, ata e kanë humbur atë“-tha Presidenti i SHBA-ve Ronald Reagan në një konferencë për shtyp në 3 Gusht 1981, duke iu përgjigjur një greve mbarëkombëtare të kontrollorëve të trafikut ajror.

Anëtarët e Organizatës Profesionale të Kontrolluesve të Trafikut Ajror (PATCO), një nga sindikatat e pakta që mbështetën Reaganin gjatë zgjedhjeve të vitit 1980, po bënin grevë për paga dhe kushte më të mira pune kur rreth 13,000 prej tyre u larguan nga puna.

Dy ditë më vonë, kur shumica e punëtorëve të PATCO nuk u kthyen, u bë e qartë se Reagani nuk po bënte blof. Më 5 gusht, ai pushoi nga puna 11,345 prej tyre, duke shkruar në ditarin e tij atë ditë, “Si e shpjegojnë ata miratimin e shkeljes së ligjit – për të mos thënë asgjë për shkeljen e betimit të bërë nga secili kontrollues ajri që ai ose ajo të mos dilte në grevë.

Sidoqoftë, Reagan nuk u gëzua kur e bëri atë. Ligji ishte ligj, dhe ai besonte se punonjësit e sigurisë publike nuk kishin të drejtë të bënin grevë. Ishte e njëjta qasje që ndërmori heroi i Reaganit, Presidenti Calvin Coolidge kur policia e Bostonit hyri në grevë në 1919.

Pushimi nga puna ngadalësoi udhëtimin ajror komercial për disa kohë, por nuk u ndal fare, falë punës së Administratës Federale të Aviacionit: Mbikëqyrësit, kontrollorët jo-grevistë dhe ata ushtarakë ishin në gjendje të plotësonin vendin e lënë bosh nga grevistët, në mënyrë të shkurtër trajtimi i 80 përqind të asaj që kishte qenë ngarkesa e mëparshme e punës. Ndërkohë, FAA filloi procesin e gjatë të punësimit të kontrollorëve të rinj, duke dashur vite për të arritur nivelet e stafit para gushtit të vitit 1981.

8/3/1981 Presidenti Reagan me William French Smith në konferencën për shtyp duke adresuar grevën e kontrollorëve PATCO nga Rose Garden

Pushimi masiv ishte një veprim i diskutueshëm nga Reagan, por atë që anëtarët e administratës së tij e mbajnë mend si një shembull të guximshëm.

A po bëjnë grevë ligjërisht?” Dhe përgjigjja ishte, “Jo”. Dhe ai tha, “Kjo nuk është mënyra se si njerëzit duhet të punojnë. Tregojuni atyre kur mbaron greva, dhe ata nuk kanë më punë ”. Ishte një veprim shumë vendimtar. Ai rriti fuqinë e presidencës në mënyrë të konsiderueshme në atë kohë. Shumica e popullit amerikan nuk e mbështeti idenë e një sindikate që ishte një sindikatë e shërbimit publik dhe ligjërisht u ndalua të bënte grevë. Ata nuk donin që ata të bënin grevë. Ata nuk donin ta mbështesnin atë. Pra, ne patëm mbështetjen e shumicës dërrmuese të popullit amerikan.”-thoshte në atë kohë Howard Baker, Jr, udhëheqësi i shumicës në Senat, shkruan Miller Center.

VINI RE: Ky artikull është pronësi intelektuale e Miller Center, përshtatur në shqip nga Hashtag.al