Vendosni fjalën kyçe....

Vrima e zezë më e lashtë supermasive e zbuluar ndonjëherë hedh dritë mbi universin e hershëm


Në një përparim të rëndësishëm, astronomët kanë zbuluar vrimën e zezë më të vjetër supermasive të parë ndonjëherë. Zbulimi i jashtëzakonshëm daton që në ditët e para të universit dhe ushqen kuazarin më të largët të njohur deri më tani.

Vrima e zezë peshon me një masë ekuivalente me masën e kombinuar prej 1.6 miliardë diejsh. Ajo daton deri në 670 milionë vjet pas Big Bang, kur universi ishte vetëm pesë përqind e moshës së tij të tanishme.

Vrima e zezë qëndron në zemër të kuazarit më të hershëm të zbuluar ndonjëherë. Kuazarët janë bërthama tepër e ndritshme e një galaktike aktive. Shkëlqimi i tyre i fuqishëm krijohet nga sasitë e jashtëzakonshme të energjisë të çliruar nga gazi që bie drejt vrimës së zezë supermasive në qendër të tyre.

Kuazari është 13.03 miliardë vite dritë larg nga Toka, duke e bërë atë kuazarin më të largët të zbuluar deri më tani. Kuazarët e largët janë thelbësorë për të kuptuar natyrën e universit të hershëm. Ato ofrojnë njohuri rreth formimit të vrimave të zeza dhe galaktikave masive në atë periudhë.

Objekti është i pari në llojin e tij që tregon prova të një ere që del me gaz super të nxehtë që shpëton nga rrethina e vrimës së zezë në një të pestën e shpejtësisë së dritës.