Vendosni fjalën kyçe....

“Imuniteti Covid-19 zgjat të paktën tetë muaj”-Studimi i universitetit të Melburnit


Njerëzit që ndërtojnë imunitet kundër koronavirus gëzojnë mbrojtje afatgjatë nga sëmundja, sipas një studimi në Australi, duke sugjeruar që vaksinat mund të jenë efektive për periudha të gjata kohore.

Universiteti Monash i Melburnit njoftoi se një ekip studiuesish zbuluan që antitrupat ruhen nga ri-infektimi për të paktën tetë muaj. Gazeta e tyre, e botuar në revistën Science Immunology, është “prova më e fortë” akoma se goditjet e koronavirusit mund të jenë një zgjidhje e efektshme për krizën shëndetësore, tha universiteti. Studimet e mëparshme sugjeruan që antitrupat ndaj Covid-19 fillojnë të zhduken brenda disa javësh ose muajsh.

Sidoqoftë, studimi i ri Australian tregon se qelizat specifike brenda sistemit imunitar, të quajtura qelizat B të kujtesës, “mbajnë mend” infeksionin nga virusi dhe shkaktojnë një përgjigje mbrojtëse imune duke prodhuar antitrupa nëse ndodh ri-ekspozimi.

Studimi ekzaminoi 25 pacientë Covid-19, duke marrë 36 mostra gjaku prej tyre, duke filluar katër ditë pas infektimit. Mostrat e fundit janë marrë 242 ditë pas infektimit. Studiuesit panë që antitrupat kundër virusit filluan të zbehen pas 20 ditësh pas infektimit, por zbuluan se qelizat B të kujtesës specifike për virusin Covid-19 mbetën të qëndrueshme për të paktën tetë muaj.

Rezultatet janë një lajm i mirë për efikasitetin e vaksinave, dhe gjithashtu ndihmojnë në shpjegimin pse ka pasur kaq pak shembuj të njerëzve që ri-infektohen nga virusi, tha Profesor i Asociuar Menno van Zelm, nga Departamenti i Imunologjisë dhe Patologjisë i Universitetit Monash.

Kjo ka qenë një re e zezë e varur mbi mbrojtjen e mundshme që mund të sigurohet nga çdo vaksinë COVID-19 dhe jep shpresë të vërtetë që, pasi të zhvillohen një vaksinë ose vaksina, ato do të sigurojnë mbrojtje afatgjatë”.

Megjithëse ekziston një gamë e gjerë e vaksinave të koronavirusit që kanë treguar se janë efektive në ndërtimin e imunitetit kundër virusit, është ende e paqartë se sa zgjat mbrojtja. Sidoqoftë, vaksinat gjithashtu duhet të ecin me mutacionet e virusit.