Vendosni fjalën kyçe....

Studiuesi i Google hakon iPhone për 6 muaj me radhë, “hesht” Apple


Një haker i Google ishte në gjendje të përdorë nga larg një iPhone për të fituar qasje totale në pajisje, jo vetëm duke lexuar përmbajtjen e tyre, por duke kontrolluar kameran dhe mikrofonin – gjashtë muaj më parë.

Ian Beer, një anëtar i ekipit të piraterisë të Projektit Zero të Google, zbuloi të hënën se iPhone dhe pajisjet e tjera të Apple mund të ‘rrëmbeheshin’ në distancë dhe të shndërroheshin në mjete vëzhgimi deri në maj, kur ai i tregoi Apple dhe kompania e rregulloi dobësinë.

Duke përdorur Apple Wireless Direct Link të iPhone, një protokoll ekskluziv i Apple, që u mundëson pajisjeve iOS të flasin me njëri-tjetrin si AirDrop dhe Sidecar, Beer ishte në gjendje të ‘rrëmbejë’ në distancë iPhone.

Nga një distancë, ai ishte në gjendje të lexonte mesazhe, faqe përmes fotove, të shkarkonte të dhëna dhe madje të shikonte dhe dëgjonte përdoruesin duke aktivizuar mikrofonin dhe kamerën e telefonit. Edhe nëse përdoruesi e fikte AWDL, ai ishte në gjendje ta kthente përsëri.

Sulmi i Beer zgjati gjashtë muaj me radhë para se ai t’i tregonte për këtë dobësi, Apple. Në një postim të Projektit Zero që jep hollësi mbi sulmin, Beer sugjeron që përdorimi i antenave drejtuese dhe teknologjisë tjetër të rritjes së transmetimit mund të zgjerojë ndjeshëm gamën e një sulmi të tillë dhe vuri në dukje se ndërsa i ishin dashur gjashtë muaj për të punuar me cënueshmërinë, ai ishte thjesht një person i vetëm, ndërsa ka kompani të tëra dhe divizione ushtarake me ekipe specialistësh që njëpunë të tillë do e bënin për një periudhë shumë më të shkurtër.

Duke pasur parasysh seriozitetin e cënueshmërisë, nuk është e qartë pse Apple kurrë nuk u shqetësua t’u tregonte klientëve të saj, edhe pasi supozohet se e riparoi problemin me një seri përditësimesh gjatë muaji maj.