Vendosni fjalën kyçe....

Disa vaksina Covid-19 mund të rrisin rrezikun e HIV, paralajmërojnë shkencëtarët


Një grup studiuesish në SHBA kanë dhënë alarmin se disa vaksina kundër Covid-19, që aktualisht po u nënshtrohen provave klinike, mund të rrisin rrezikun e prekjes nga HIV të personave që i bëjnë.

Të paktën katër nga grumbujt e tanishëm të vaksinave Covid-19 që janë në fazën e provës klinike mund të rrisin rrezikun e pacientëve për t’u infektuar me HIV, sipas një ekipi shkencëtarësh të udhëhequr nga Susan Buchbinder, profesore e Universitetit të Kalifornisë në San Francisko dhe shefe për parandalimin e HIV-it në Departamentin e Shëndetit Publik në San Francisko.

Buchbinder dhe kolegët e saj kanë përvojë të dorës së parë të këtij efekti anësor të veçantë të vaksinës nga hulumtimi i tyre i mëparshëm për një vaksinë HIV.

“Ne jemi të shqetësuar që përdorimi i një vektori Ad5 për imunizim kundër SARS-CoV-2 mund të rrisë në mënyrë të ngjashme rrezikun e marrjes së HIV-1 midis burrave që marrin vaksinën.” – thanë ata.

Vektori është metoda me të cilën një vaksinë shpërndahet në një vend të synuar. Një nga vektorët më të zakonshëm të përdorur në kërkimet mjekësore është një adenovirus i modifikuar gjenetikisht, një grup virusesh të ADN-së që zakonisht shkaktojnë sëmundje të syve dhe të frymëmarrjes.

Disa nga grupet aktuale të vaksinave Covid-19 në zhvillim përdorin një adenovirus si metodë e shpërndarjes për kodin gjenetik të proteinave të koronavirusit, me qëllim që të stërvisin sistemin tonë imunitar për të njohur dhe luftuar SARS-CoV-2.