Vendosni fjalën kyçe....

BE-ja nis veprimet ligjore kundër Londrës rreth projektligjit “problematik” të Brexit


BE-ja ka aktivizuar një mekanizëm ligjor kundër Mbretërisë së Bashkuar pasi nuk arriti të ndryshojë ‘Faturën e Tregut të Brendshëm’, një çështje e diskutueshme të cilin Brukseli e konsideron të papajtueshme me marrëveshjen Brexit të rënë dakord më parë.

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, tha të enjten se Brukseli kishte dërguar një letër zyrtare njoftimi në Mbretërinë e Bashkuar dhe se Londra kishte kohë deri në fund të shtatorit për të hequr ‘pjesët problematike’ të projektligjit të tij të ‘Tregut të Brendshëm’, përfshirë pjesën e kufirit irlandez.

“Ky projektligj është nga natyra e tij një shkelje e detyrimit të mirëbesimit të përcaktuar në Marrëveshjen e Tërheqjes. Për më tepër, nëse miratohet siç është, do të jetë në kundërshtim të plotë me Protokollin mbi Irlandën e Veriut.” – tha von der Leyen.

“Afati mbaroi dje. Komisioni do të vazhdojë të punojë shumë drejt zbatimit të plotë dhe në kohë të Marrëveshjes së Tërheqjes. Ne i qëndrojmë zotimeve tona.” – shtoi ajo.

Londra tani ka një muaj për t’iu përgjigjur ankesës. BE-ja do të vlerësojë argumentet e saj edhe një herë dhe mund t’i kërkojë asaj të ndryshojë përsëri projektligjin.

Nëse Londra refuzon përsëri, BE-ja mund të padisë Mbretërinë e Bashkuar në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë me qendër në Luksemburg.