Vendosni fjalën kyçe....

SHBA-ja dyshon se 1.3 trilion dollarë para të pista janë pastruar përmes Deutsche Bank mes viteve 1999-2017


Banka më e madhe e Gjermanisë, Deutsche Bank, thuhet se dyshohet nga SHBA-ja se ka lehtësuar më shumë se 1 miliard dollarë transaksione të dyshimta, që u nënshkruan nga qeveria e SHBA-së mes viteve 1999 dhe 2017.

Sipas Deutsche Welle (DW), rreth 1.3 trilionë dollarë nga sasia prej 2 trilionë dollarësh në transaksione që ndodhën midis 1999 dhe 2017 dhe u vlerësuan si të dyshimta, kaluan përmes Deutsche Bank.

DW citoi dokumentet e marra nga BuzzFeed News dhe i ndau ato me Konsorciumin Ndërkombëtar të Gazetarëve Investigativ.

Dokumentet zbuluan se pesë banka kryesore (Banka e New York Mellon, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan dhe Standard Chartered) përpunuan triliona dollarë transaksione të identifikuara si të dyshimta.

Aktivitetet raportojnë se bankat dhe institucionet e tjera financiare të depozituara në Rrjetin e Hetimit të Krimeve Financiare të Departamentit të Thesarit të SHBA-së, ose FinCEN, treguan se bankat gjigante vazhduan të përfitojnë nga lojtarë të fuqishëm dhe të rrezikshëm edhe pasi autoritetet amerikane gjobitën institucionet financiare për dështimet e mëparshme për të ndalur rrjedhat të parave të pista.

Deutsche Bank tha në një deklaratë se ‘incidentet në dokumentet e publikuara ‘tashmë janë hetuar dhe çuan në rezoluta rregullatore në të cilat bashkëpunimi dhe rehabilitimi i bankës u njoh publikisht. Aty ku ishte e nevojshme dhe e përshtatshme, u zbatua menaxhimi i pasojave’.

Deutsche Bank shtoi se ajo ‘i ka kushtuar burime të konsiderueshme forcimit të kontrolleve’ dhe është ‘shumë e përqendruar në përmbushjen e përgjegjësive dhe detyrimeve’.

Më parë banka u zbulua se kishte lehtësuar transaksionet financiare që shkelnin sanksionet e SHBA-së.

Sipas DW, në vitin 2015, Deutsche Bank ra dakord të paguante gjoba me vlerë 258 milionë dollarë për të bërë biznes me vendet e sanksionuara nga SHBA-ja duke përfshirë Iranin, Sirinë, Libinë, Sudanin dhe Mianmarin. Sidoqoftë, dokumentet e rrjedhura të FinCEN sugjeruan që banka kishte vazhduar të lëvizte fonde të dyshimta pas asaj zgjidhjeje të vitit 2015.

Përgatiti për Hashtag.al, Klodian Manjani

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e RT