Vendosni fjalën kyçe....

Facebook-u hedh në gjyq rregullatorët e BE-së: Po na shkelin privatësinë


Facebook – rrjeti gjithëpërfshirës i privatësisë intelektuale – do hedhë në gjyq rregullatorët e Komisionit Evropian. Gjiganti i Silicon Valley po ankohet se një hetim i BE-së po pushton privatësinë e tij.

Komisioni Evropian aktualisht po heton nëse Tregu në internet i Facebook ka një avantazh të padrejtë ndaj rivalëve të tij dhe se si kompania mbledh dhe monetizon të dhënat e përdoruesit. Facebook-u u ka kthyer gati dy milionë faqe dokumente hetuesve muajt e fundit, por tani kompania thotë se rregullatorët kanë shkuar shumë larg.

“Natyra jashtëzakonisht e gjerë e kërkesave të Komisionit do të thotë që ne do të kërkohemi të dorëzojmë dokumente kryesisht të parëndësishme,” tha këshilltari i Facebook, Tim Lamb, në një deklaratë të hënën.

Këto dokumente, vazhdoi ai, përfshijnë ‘informacion personal shumë të ndjeshëm, siç janë informacionet mjekësore të punonjësve, dokumentet financiare personale dhe informacionet private për familjarët e punonjësve.’

Lamb shtoi se gjiganti i mediave sociale do ta luftojë këtë hetim në gjykatë. Kompania gjithashtu do të kërkojë në Gjykatën e Përgjithshme të BE-së në Luksemburg që të ndalojë të gjitha kërkesat e mëtejshme të të dhënave deri sa të dëgjohet padia.

Kompania e Mark Zuckerberg ka bërë trafikim miliarda dollarësh në të dhënat e përdoruesve, disa prej tyre private.

Ndërsa Lambi hodhi poshtë koleksionin e të dhënave mjekësore të punonjësve të saj në BE, Facebook u godit në vitin 2018 për dërgimin e një mjeku në një numër të spitaleve amerikane për t’i bindur ata të ndajnë të dhënat mjekësore të pacientëve.

Një javë më parë, doli që kompania skanon mesazhet e përdoruesve të saj dhe në disa raste është futur në shkrimet e bisedave për të fshirë mesazhet ku ishin përfshirë drejtuesit e saj.