Vendosni fjalën kyçe....

A është e justifikuar histeria mbi pandeminë e koronavirusit?


A është histeri historia mbi koronavirus, dhe masat pasuese të qeverive në të gjithë botën?

Nëse pyesni zyrtarë qeveritarë dhe media, përgjigja është unanimisht po, dhe askush nuk lejohet të vërë në dyshim konsensusin e prodhuar nga qeveria/media.

Sidoqoftë, pasi të filloni të hulumtoni faktet, shfaqet një pamje tjetër.

Komponenti kryesor se pse histeria e koronavirusit është e arsyeshme dhe pse masat e jashtëzakonshme që përfshijnë vende të tëra duke i bllokuar, janë të justifikuara për këtë virus të ri është për shkak të hipotezës “kurbë”.

Teoria e “kurbës” i referohet numrit të parashikuar të njerëzve që do të infektohen me COVID-19 gjatë një periudhe kohe përkundrejt aftësisë së sistemeve shëndetësore për ta përballuar atë.

Atje thuhet se nëse frenon një virus sa më shpejt përmes bllokimeve dhe masave të tjera drakoniane, ju do të zvogëloni shkallën e infeksionit, do t’i ndihmoni spitalet dhe stafin mjekësor të merren me rastet e infektuara dhe kështu të zvogëloni shkallën e vdekshmërisë.

E gjithë kjo tingëllon e vërtetë me sens të zakonshëm, kështu që lind pyetja pse nuk ka pasur ndonjë bllokim ose ndonjë masë tjetër urgjente në kohët e kaluara kur viruset shkaktonin vdekje masive?

Për shembull Në vitin 2015 gripi vrau 28.330 njerëz vetëm në Mbretërinë e Bashkuar.

Në 2018 vrau 26.408 njerëz vetëm në Mbretërinë e Bashkuar.

E megjithatë ka pasur zero histeri në media për këtë dhe nuk u zbatua asnjë masë e vetme urgjente për të frenuar virusin e shfrenuar.

Një shembull tjetër është epiqendra e shpërthimit të koronavirusit  në Evropë, Itali.

Që nga 19 Marsi 2020, pothuajse 3,000 italianë vdiqën për shkak të koronavirusit.

Megjithatë në 2017 gripi vrau 25,000 njerëz vetëm në Itali.

Përsëri, kishte zero histeri të mediave mbi këtë dhe nuk u zbatua asnjë masë e vetme urgjente për të frenuar virusin e shfrenuar.

Megjithatë, më shumë se 99% e vdekjeve nga koronavirusi në Itali ishin njerëz që vuanin nga problemet e mëparshme mjekësore, sipas një studimi të autoritetit shëndetësor kombëtar të vendit, që do të thotë njerëz që ishin të shëndetshëm përpara se të infektoheshin me koronavirus por ata pothuajse gjithmonë rikuperoheshin.

Njerëzit do të thoshin se kjo ndodh sepse ka vaksina kundër llojeve të gripit, ndërsa nuk ka asnjë kundër koronavirusit.

Është e vërtetë.

Sidoqoftë, nuk kishte vaksina të gatshme për gripin e derrit në 2009 kur ai goditi botën.

Qindra miliona njerëz u infektuan nga ajo dhe qindra mijëra vdiqën për shkak të saj përpara se të zhvillohej vaksina.

Megjithatë, asnjë masë emergjente, asnjë bllokim dhe asnjë histeri mediatike nuk u krijua në 2009 kur një virus i panjohur po vriste qindra mijëra njerëz në të gjithë botën.

Tani vendosja e masave emergjente mbi frikën e virusit nuk është diçka që duhet të merret lehtë, ato pezullojnë liritë e njerëzve dhe liritë civile dhe mund të hapin derën e masave autoritare dhe madje edhe totalitare.

Virusi H1N1

Merrni për shembull Turqinë, një vend ku nga 19 marsi 2020 kishte dy vdekje të njohura në lidhje me koronavirusin.

Në Turqi, dhjetëra njerëz u arrestuan nga policia për thjesht postiminin në lidhje me sëmundjen në internet.

Autoritetet turke thonë se ata u arrestuan për postimin e raporteve “false dhe provokuese” për shpërthimin e koronavirusit në mediat sociale.

Autoritetet turke thonë gjithashtu se këto ishin vetëm arrestimet e para në një listë të gjatë.

Njerëzit do të thoshin se Turqia ka një regjim autoritar dhe nuk është një shembull i mirë.

Po mirë, po Izraeli?

Në Izrael, një vend demokratik perëndimor, ku nga 19 marsi 2020 nuk pati fatalitete nga virusi Corona dhe prapë i gjithë vendi pritet të vihet nën një bllokim ushtarak me demokracinë e tij të pezullohet plotësisht nga Kryeministri i saj i detyruar.

Ushtruesi i detyrës së kryeministrit Netanyahu, i cili humbi zgjedhjet e fundit (edhe pse partia e tij “Likud” mori shumicën e vendeve në parlament, nuk ka bllok të tijin të përgjithshëm parlamentar), është akoma në pushtet pasi ai pezulloi Parlamentin izraelit për “shqetësime shëndetësore”.

Rastësisht parlamenti izraelit do të miratonte ligje që ndalojnë një politikan të veprojë si kryeministër, kur ai përballet me kallëzime penale në gjykatë.

Benjamin Netanyahu po përballet me tre raste të ndryshme të akuzave penale në gjykatat izraelite dhe do ta kishte ndaluar të vepronte si Kryeministër nëse ato ligje miratoheshin.

Gjithashtu, Netanyahu ka pezulluar që të gjitha gjyqet në Izrael të shtyhen, përveç rastet urgjente, përsëri për “arsye shëndetësore”, duke shtyrë kështu gjyqet e tij për një kohë të pacaktuar.

E gjitha kjo po ndodh në një vend me zero vdekje nga koronavirusi.

* Synimi i këtij artikulli që përpiqet të përcjellë nuk është se nuk duhet të shqetësoheni për koronavirusin, i cili është një lloj i ri i virusit shumë ngjitës dhe mund të shkaktojë një shkallë më të lartë të vdekshmërisë sesa të themi gripin e zakonshëm, ashtu si shumë viruse të tjera që ka historia.

Çështja nuk është që të pranojmë verbërisht çdo gjë që media ose ato që qeveria po ju thotë për masat që ata përdorin për të ndaluar përhapjen e koronavirusit, masa që mund të abuzohet lehtësisht nga njerëzit që i miratojnë ato siç tregojnë shembujt e mësipërm.

VINI RE: Ky artikull është pronësi intelektuale e Dispropaganda