Vendosni fjalën kyçe....

Ministri brazilian i ekonomisë: Deri në vitin 2040 mund të jenë vetëm 5 ose 6 valuta


Ka më shumë se 100 monedha të njohura në botë, por që mund të bien në pesë ose gjashtë në 20 vitet e ardhshme, tha ministri brazilian i ekonomisë në Forumin Ekonomik Botëror (WEF) të enjten.

Vendet evropiane futën 20 vjet më parë një monedhë të përbashkët, duke lejuar, për shembull, njerëzit nga Franca të udhëtojnë në Gjermani pa pasur nevojë të ndryshojnë paratë e tyre. Kjo mund të përsëritet në pjesët e tjera të botës në të ardhmen, me kusht që të rreshtohen veten politikisht ose ekonomikisht, tha në një panel Paulo Guedes, ministër i ekonomisë i Brazilit.

“Nëse merrni parasysh dimensionin politik dhe dimensionin ekonomik, do të kishim pesë, gjashtë monedha në 20 vjet apo 30 vjet nga tani”, tha ai.

Për momentin, dollari amerikan shihet si një aktiv i sigurt në monedhë – do të thotë që vlera e tij rritet në kohë krize. Vende të ndryshme kanë zgjedhur të lidhin monedhat e tyre ndaj dollarit amerikan për arsye të stabilitetit dhe tregtisë. Sidoqoftë, në kohën e paqëndrueshmërisë së dollarit amerikan, kunj mund të dëmtojë ato vende. Zhvillimi i monedhave të përbashkëta në vende të ndryshme mund t’i ndihmojë këto ekonomi të zvogëlojnë varësinë e tyre nga dollari amerikan.