Vendosni fjalën kyçe....

Studimi – Rritet mbështetja për partitë e krahut të djathtë para zgjedhjeve të BE-së


Një në 10 evropianë do të mbështesin partitë e krahut të djathtë në zgjedhjet e ardhshme të Bashkimit Evropian, sipas një studimi të ri.

Një studim i Fondacionit Bertelsmann zbuloi se partitë e krahut të djathtë me një prirje populiste, nacionaliste apo euroskeptike morën nivelin më të lartë të miratimit të votuesve të çdo grupimi të vetëm politik.

RT” shkruan se 10.3 për qind e votuesve thanë se do të votojnë për partitë e krahut të djathtë, ndërkohë që vetëm 6.2 për qind thanë zgjodhën partitë e krahut të majtë dhe 4.4 për qind zgjodhën partinë e Gjelbër.

Studimi tregon rritjen e mbështetjes së votuesve, për lëvizjet euroskeptike. Partitë e krahut të djathtë shohin rritje të zhgënjimit ndaj Brukselit. Këto parti përfshijnë Lega Nord të Italisë, Partinë Kombëtare të Rally-it të Francës, si dhe Alternativa e Djathtë për Gjermaninë – AfD.

Hulumtimi tregon se votuesit kujdesen më shumë të ndalojnë partitë dhe politikanët që nuk i pëlqejnë, sesa të avancojnë axhendën e tyre.

“Shumë qytetarë nuk duan të mbështesin një parti, por votojnë kundër partive që kundërshtojnë më shumë”, tha Robert Vehrkamp, ​​një bashkëautor i studimit Bertelsmann.

“Partitë populiste kanë arritur të krijojnë një bazë votimi të qëndrueshme dhe besnike në një hapësirë ​​relativisht të shkurtër kohore,” shtoi ai.

Rreth 24,000 votues u anketuan për studimin, për të cilin u realizuan intervista në 12 shtete anëtare të BE. Zgjedhjet parlamentare të BE-së do të mbahen më 26 maj.