Vendosni fjalën kyçe....

Francë, ndërtohet rruga e parë me materiale të ricikluara (Video)


Kompania franceze Vinci ka ndërtuar autostradën e parë në botë, e bërë tërësisht nga materialet e ricikluara të rrugëve.

“Rruga e ricikluar tërësisht” është një kilometër e gjatë dhe është pjesë e autostradës A10 ndërmjet Pons dhe Saint Aubin në Francën jugperëndimore. Ajo u ndërtua nga dy filiale të Vinci Construction, Eurovia dhe Vinci Autoroutes.

“Materialet e vjetra janë ripërpunuar plotësisht për të bërë rrugët e reja në një fabrikë të lëvizshme [edit: një bimë e lëvizshme në ndonjë vend]. Furnizimet e vjetra bëhen pastaj në rrugën e re, “tha drejtori i Komunikimeve të Eurovia, Maxence Naouri, për FRANCE 24.

Vinçi tha se pjesa më e madhe e burimeve të përdorura u rrafshuan nga rrugët e ndërtuara më parë dhe se ekstraktet nga guroret nuk u përdorën në asnjë fazë. Kjo prandaj uli përdorimin e burimeve natyrore të kompanisë, gjurmën e saj të karbonit dhe “zvogëlon emetimet e gazrave serrë me 50%”.

Nauri shpjegoi: “Kamionët nuk kanë nevojë të përzënë në dhe nga guroret, duke ulur ndjeshëm prodhimin tonë të CO2”.

Ndërtimi i centralit celular ishte thelbësor për suksesin e projektit pasi që më parë ishte e pamundur të prodhoheshin përzierje asfalti me përmbajtje të ricikluar 100% jashtë bimëve të rregullta. Si rezultat, u krijuan në terren 3.000 ton të materialit të përdorur për kilometrin e rrugës.

Gropa plastike

Kjo natyrisht nuk është hera e parë që materialet e ricikluara janë përdorur në ndërtimin e rrugëve. Në jug të Indisë, potenciali për riciklimin e mbeturinave në materialin rrugor është njohur për një kohë të gjatë.

Për shembull, plastika e ripërdorshme korrret në vendet e deponive për t’i shitur firmave të mirëmbajtjes rrugore. Plastika pastaj grumbullohet në gropat gjigante shpesh që e dëmtojnë rrugët indiane para se të ngjyhet me benzinë ​​dhe të ndizet. Plastika shkrihet në vrima, i mbush ato dhe më pas ngurtësohet.

Një kompani britanike, MacRebur, realizoi potencialin ndërkombëtar të kësaj zgjidhjeje plastike dhe doli me “idenë inovative për të marrë një përzierje të plastikës së mbeturinave, për të prodhuar ato dhe për t’i shtuar ato në bërjen e një rruge të përmirësuar asfalti”. Që nga viti 2016, zgjidhja MacRebur ka përdorur plastike për të ndërtuar rrugë nga Australia deri në Dubai.

Muajin e kaluar, qyteti i Zwolle në Holandë filloi korsi i parë i biçikletave në botë i përbërë nga mbeturina që normalisht do të fshihej. Kjo përfshinte shishe plastike të vjetra, gota birre të festivalit, paketim kozmetik, dhe mobilje plastike.

Ende në fazën e tij pilot, shtegu i biçikletës përmban 70% plastikë të ricikluar përgjatë 30 metrave të saj. Qyteti shpreson të krijojë një rrugë biçikletash të bëra tërësisht nga plastika e ricikluar në të ardhmen. Çfarë e bën këtë çiklist biçikleta veçanërisht unik është se është modular dhe i paratuar, që do të thotë se mund të instalohet lehtë kudo në botë.

Rruga e re ndihet si rruga e vjetër

Megjithatë, kjo rrugë e re franceze është e ndryshme, pasi është hera e parë që një autostradë është bërë tërësisht nga rrugët e ricikluara. Ky projekt kërkimor fitoi çmimin ‘Route to the Future’ nga Agjencia Franceze për Menaxhimin e Mjedisit dhe Energjisë.

Shoferët nuk kanë raportuar ndonjë ndryshim të dukshëm në këtë sipërfaqe të re. Rruga e re ndihet si rruga e vjetër.