Vendosni fjalën kyçe....

Shkencëtarët krijojnë një vaksinë universale mbrojtëse kundër koronavirusëve të ardhshëm


Shkencëtarët kanë krijuar një vaksinë që ka potencialin për të mbrojtur kundër një gamë të gjerë të koronaviruseve, duke përfshirë varietete që ende nuk dihen.

Prova eksperimentale, e cila është testuar te minjtë, shënon një ndryshim në strategjinë drejt “vaksinologjisë proaktive”, ku vaksinat janë projektuar dhe gati për prodhim përpara se të shfaqet një virus potencialisht pandemik.

Vaksina është bërë duke bashkangjitur proteina të padëmshme nga koronaviruse të ndryshëm në nanogrimca të vogla që më pas injektohen për të nxitur mbrojtjen e trupit për të luftuar viruset nëse ato përhapen ndonjëherë.

Për shkak se vaksina trajnon sistemin imunitar për të synuar proteinat që ndahen në shumë lloje të ndryshme të koronavirusit, mbrojtja që ajo shkakton është jashtëzakonisht e gjerë, duke e bërë atë efektive kundër viruseve të njohur dhe të panjohur në të njëjtën familje.

“Ne kemi treguar se një vaksinë relativisht e thjeshtë mund të japë ende një përgjigje të shpërndarë nëpër një sërë virusesh të ndryshme,” tha Rory Hills, një studiues i diplomuar në Universitetin e Kembrixhit dhe autori i parë i raportit. “Na çon një hap përpara drejt qëllimit tonë për krijimin e vaksinave përpara se të fillojë një pandemi.”

Testet në minj treguan se vaksina shkaktoi një përgjigje të gjerë imune ndaj koronaviruseve, duke përfshirë Sars-Cov-1, patogjenin që shkaktoi shpërthimin e Sars në 2003, edhe pse proteinat nga ai virus nuk u shtuan në nanogrimcat e vaksinës. Detajet e punës, një bashkëpunim midis universiteteve të Kembrixhit dhe Oksfordit dhe Institutit të Teknologjisë në Kaliforni, janë publikuar në Nature Nanotechnology, përcjell The Guardian.

Vaksina universale e koronavirusit mund të bëhet në objektet ekzistuese për fermentimin mikrobik, tha Hills, duke shtuar se studiuesit po punonin me partnerë industrialë për mënyrat për të rritur procesin. Nanogrimcat dhe proteinat virale mund të bëhen në kohë të ndryshme në vende të ndryshme dhe të përzihen së bashku për të prodhuar vaksinën.

Rregullatorët mjekësorë nuk kanë procedura për vaksinologjinë proaktive dhe studiuesit thonë se këto duhet të përpunohen me organet përkatëse. Nëse vaksina do të rezultonte e sigurt dhe efektive tek njerëzit, një opsion do të ishte përdorimi i saj si një përforcues i Covid-it me përfitimin shtesë të mbrojtjes nga koronaviruset e tjerë.

Ka më shumë gjasa që vendet të mbajnë rezerva të vaksinës dhe të tjera të dizajnuara për të synuar patogjenë të veçantë, pasi ato të jenë prodhuar dhe miratuar. “Në rast se një koronavirus ose një patogjen tjetër kalon mbi ju mund të keni gati rezervat e vaksinave para-ekzistuese dhe një plan të qartë për të rritur shpejt prodhimin nëse është e nevojshme,” tha Hills.

Prof Mark Howarth, një autor i vjetër i studimit, tha: “Shkencëtarët bënë një punë të shkëlqyer në prodhimin e shpejtë të një vaksine jashtëzakonisht efektive për Covid gjatë pandemisë së fundit, por bota ende kishte një krizë masive me një numër të madh vdekjesh. Ne duhet të kuptojmë se si mund të bëjmë edhe më mirë se kaq në të ardhmen, dhe një komponent i fuqishëm i kësaj po fillon të ndërtojë vaksinat paraprakisht.”