Vendosni fjalën kyçe....

SHBA, zbulohen gjurmë të virusit H5N1 në qumështin e pasterizuar të lopës


Ndërsa agjencitë federale dhe partnerët shtetërorë vazhdojnë të hetojnë shpërthimet e gripit të shpendëve shumë patogjene (HPAI), i njohur si gripi i shpendëve,  Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA ka bërë me dije se ka zbuluar fragmente të virusit në disa mostra qumështi.

Në një përditësim nga FDA, agjencia tha se testoi mostrat e qumështit me reaksion zinxhir polimerazë (PCR) dhe gjeti praninë e fragmenteve të virusit, i cili nuk është i njëjtë me virusin infektiv dhe aktualisht nuk paraqet rrezik në rritje për shëndetin e njeriut.

“Bazuar në informacionin e disponueshëm, pasterizimi ka të ngjarë të çaktivizojë virusin, megjithatë procesi nuk pritet të heqë praninë e grimcave virale”, tha FDA.

PHOTO: Milk is seen in an undated stock photo.

“Në këtë pikë, kur kërkoni diçka në shëndetin publik, shkencë dhe mjekësi, shanset tuaja për ta gjetur atë rriten,” tha shefja e korrespondentit mjekësor të ABC News, Dr. Jennifer Ashton.

Duke cituar një zyrtar të lartë në Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, Ashton tha, “rreziku i përgjithshëm për popullatën e përgjithshme amerikane është i ulët, veçanërisht nga lopët qumështore, megjithëse, “ata po e marrin këtë shumë seriozisht”.

Çfarë duhet të dini për gripin e shpendëve dhe sigurinë e furnizimit me qumësht

Më e rëndësishmja, tha FDA, “ne nuk kemi parë asgjë që do të ndryshonte vlerësimin tonë se furnizimi komercial i qumështit është i sigurt” dhe presim rezultate të reja nga studime të shumta “në ditët ose javët e ardhshme”.

Shqetësimet u ngritën për herë të parë muajin e kaluar, kur HPAI u zbulua më shumë raste në qumshtin e lopëve , por USDA dhe FDA pohojnë se furnizimi komercial i qumështit në SHBA mbetet i sigurt për shkak të “procesit të pasterizimit dhe devijimit ose shkatërrimit të qumështit nga lopët e sëmura”.

PHOTO: Holstein dairy cows at a dairy farm in Crestwood, Ky., Sept. 27, 2021.

“Pothuajse 99%e furnizimit komercial të qumështit që prodhohet në fermat e qumështit në SHBA vjen nga fermat që marrin pjesë në programin e qumështit të klasit të parë dhe ndjekin Udhëzimet  e Qumështit të Pasterizuar (PMO), e cila përfshin kontrolle që ndihmojnë në sigurimin sigurinë e produkteve të qumështit”, vazhdoi përditësimi i FDA.

Përveç qumështit të pasterizuar, FDA dhe CDC paralajmërojnë kundër pirjes së qumështit të papërpunuar ose produkteve të prodhuara me të, që zakonisht blihen në ferma ose dyqane lokale, për shkak të viruseve ose baktereve të mundshme që mund të çojnë në infeksion ose sëmundje të shkaktuara nga ushqimi.

Njëzet shtete ndalojnë në mënyrë kategorike shitjen e qumështit të papërpunuar në njëfarë forme. Dhe qumështi që udhëton nëpër linjat shtetërore duhet të pasterizohet, sipas rregulloreve federale.

HPAI u zbulua për herë të parë në vitin 1996 dhe deri më tani ka pasur vetëm dy raste të H5N1 në SHBA. Nuk ka pasur raporte të përhapjes së virusit nga një njeri te tjetri në SHBA.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e ABC news