Vendosni fjalën kyçe....

TikTok zotohet të luftojë ndalimin “jokushtetues” të SHBA-së


TikTok thotë se do të kundërshtojë në gjykatë një ligj ‘jokushtetues’ që mund të rezultojë në shitjen ose ndalimin e tij në Shtetet e Bashkuara.

Presidenti Biden ka nënshkruar një projekt-ligj që i jep pronarit kinez të platformës së mediave sociale, ByteDance, nëntë muaj për të hequr aplikacionin ose do të bllokohet në SHBA.

Ligji është futur për shkak të shqetësimeve që TikTok mund të ndajë të dhënat e përdoruesve me qeverinë kineze – pretendime që ajo gjithmonë i ka mohuar.

“Ne besojmë se faktet dhe ligji janë qartësisht në anën tonë dhe ne përfundimisht do të mbizotërojmë”, tha TikTok në një deklaratë, përcjell BBC.

“Fakti është se ne kemi investuar miliarda dollarë për të mbajtur të dhënat e SHBA-së të sigurta dhe platformën tonë të lirë nga ndikimet dhe manipulimet e jashtme”, vazhdoi ai.

“Ky ndalim do të shkatërronte shtatë milionë biznese dhe do të heshtte 170 milionë amerikanë”.

Masa u miratua si pjesë e një pakete prej katër projektligjesh që përfshinin gjithashtu ndihmën ushtarake për Ukrainën, Izraelin, Tajvanin dhe partnerët e tjerë të SHBA-së në rajonin Indo-Paqësor.

Ajo pati mbështetje të gjerë nga ligjvënësit, me 79 senatorë që votuan pro dhe 18 kundër.

“Për vite me radhë ne kemi lejuar partinë komuniste kineze të kontrollojë një nga aplikacionet më të njohura në Amerikë… që ishte jashtëzakonisht dritëshkurtër,” tha senatori Marco Rubio, republikani më i lartë në Komitetin e Inteligjencës.

Një ligj i ri do t’i kërkojë pronarit të tij kinez të shesë aplikacionin. Ky është një veprim i mirë për Amerikën,” shtoi ai.

TikTok ka thënë se ByteDance “nuk është një agjent i Kinës apo i ndonjë vendi tjetër”. ByteDance këmbëngul se nuk është një firmë kineze, duke treguar për firmat globale të investimeve që zotërojnë 60% të saj.

Shefi ekzekutiv i saj, Shou Zi Chew, tha muajin e kaluar se kompania do të vazhdojë të bëjë gjithçka që mundet duke përfshirë ushtrimin e “të drejtave të saj ligjore” për të mbrojtur platformën.

Ekspertët i kanë thënë BBC-së se projektligji është “një punë e madhe”, por kanë paralajmëruar se ai përballet me pengesa të shumta.

Mund të duhen disa vite përpara se aplikacioni të bllokohet pasi veprimi ligjor, me gjasë deri në Gjykatën e Lartë, do të vononte procesin.

Në nëntor, një gjykatës federal i SHBA-së në Montana bllokoi një përpjekje për të ndaluar TikTok brenda shtetit.

Popullariteti i aplikacionit me të rinjtë amerikanë mund të jetë gjithashtu problematik.

“Rreth dy në tre të rinj në SHBA kanë një llogari TikTok,” tha Andrew Przybylski, profesor i sjelljes njerëzore dhe teknologjisë në Universitetin e Oksfordit.

“Sfida kryesore do të jetë liria e fjalës dhe liria e shprehjes.

“Karta e OKB-së për të Drejtat e Fëmijëve është mjaft specifike: të rinjtë kanë të drejtën e informacionit dhe të drejtën për të luajtur, kështu që unë mendoj se mund të sfidohet mbi këto arsye.”

Jennifer Huddleston nga instituti Cato, në Uashington, tha se çdo shitje mund të vonohet për shkak të kontrollit “të konsiderueshëm” rregullator që do të tërhiqte.

“Nëntë muaj është një afat kohor mjaft i shpejtë për këtë madhësi të një transaksioni – është diçka që ka të ngjarë të ketë një shqyrtim të mëtejshëm rregullator edhe pa kërkesat në këtë propozim,” tha ajo.

“Pyetja mbetet – çfarë do të thotë të shesësh edhe TikTok në SHBA, a është vërtet e mundur kjo dhe si do të dukej një blerës?”

Se kush do të ishte në gjendje ta blinte dhe ta operonte është gjithashtu një pyetje e madhe – çmimi ka të ngjarë të jetë në dhjetëra miliarda dollarë, që do të thotë se do të kishte pak blerës potencialë.