Vendosni fjalën kyçe....

Ish-presidenti brazilian Bolsonaro akuzohet për mashtrim në të dhënat e vaksinimit


Policia e Brazilit akuzoi zyrtarisht ish-presidentin Jair Bolsonaro për mashtrim në të dhënat e tij të vaksinimit, duke hapur derën për akuza penale, sipas një raporti policor të parë nga Reuters të martën.

Një hetim nga zyra e kontrollit të përgjithshëm kishte zbuluar tashmë se të dhënat e vaksinimit të Bolsonaros ishin falsifikuar për të sugjeruar se ai ishte vaksinuar kundër COVID-19 në Sao Paulo në korrik 2021, kur ai nuk ishte në qytet.

Policia zbuloi në raportin e saj se Bolsonaro mund të akuzohet për falsifikimin e të dhënave në sistemin e shëndetit publik të vendit (SUS) dhe formimin e një organizate kriminale për t’iu shmangur rregullave të shëndetit publik.

Një nga ish ndihmësit e tij, Mauro Cid, i cili u arrestua në maj në hetim dhe u lirua si pjesë e një marrëveshjeje për pranimin e fajësisë, u akuzua gjithashtu zyrtarisht në raportin e policisë.

Policia zbuloi se Cid kishte marrë me mashtrim të dhënat e vaksinimit për Bolsonaron dhe vajzën e tij Laura me kërkesë të presidentit të atëhershëm. Dëshmia për marrëveshjen e fajësisë së Cid u përdor si provë kundër ish-shefit të tij.

Policia tha se certifikatat mashtruese janë lëshuar “për të përfituar avantazhe të panevojshme në lidhje me shmangien e rregullave sanitare të vendosura gjatë periudhës së pandemisë”.

Gjatë mandatit të tij, Bolsonaro në mënyrë të përsëritur minimizoi rëndësinë e imunizimit dhe masave të distancimit social gjatë pandemisë, kuu humbën jetën më shumë se 700,000 njerëz në Brazil.

Raporti i policisë që akuzon Bolsonaron për krime i hap rrugën Prokurorit të Përgjithshëm të Brazilit që të paraqesë kallëzim penal përpara Gjykatës së Lartë.

Bolsonaro tashmë është shpallur i papërshtatshëm politikisht deri në vitin 2030 për përhapjen e dezinformatave elektorale gjatë zgjedhjeve të 2022. Së fundmi, policia sekuestroi pasaportën e tij ndërsa po hetonte përpjekjet e tij për të mos lëshuar pushtetin pasi humbi ndaj presidentit Luiz Inacio Lula da Silva në zgjedhje.