Vendosni fjalën kyçe....

Republikanët propozojnë Steve Scalise për kryetar të Dhomës së Përfaqësuesve


Republikanët e Dhomës së Përfaqësuesve emëruan Republikanin Steve Scalise për kryetar të Dhomës së Përfaqësuesve të mërkurën, pas rrëzimit të Kevin McCarthy. 

Udhëheqësi i shumicës së Dhomës doli fitues në një votim të fshehtë kundër kryetarit të gjyqësorit Jim Jordan, duke siguruar 113 vota kundër 99 për Jordaninë.

Për të marrë zyrtarisht rolin e kryeparlamentarit, Scalise duhet të sigurojë 217 vota nga kolegët ligjvënës. Partia Republikane mban 221 vende në Dhomë, shkruan AA.

“Natyrisht, ne kemi ende punë për të bërë. Ne do të duhet të ngjitemi lart në katin e Dhomës dhe ta zgjidhim këtë, dhe më pas ta hapim Dhomën përsëri’, tha Scalise pas votimit. 

Speaker pro tempore Patrick McHenry, i cili ka shërbyer si kryetar i përkohshëm që nga shkarkimi i McCarthy, shprehu synimin e tij për t’i dhënë Scalise mundësinë për të mbledhur mbështetje përpara se të caktojë një votim zyrtar.

McCarthy u rrëzua papritur nga posti i tij më 3 tetor pas një rebelimi nga republikanët e ekstremit të djathtë. Votimi i mosbesimit bëri që tetë republikanë të Dhomës së Përfaqësuesve të bashkohen me të gjithë demokratët e pranishëm për ta hequr atë.

Ishte i pari në historinë e SHBA-së që pa një kryetar të Dhomës së Përfaqësuesve të rrëzohej si rezultat i procedurave të brendshme.