Vendosni fjalën kyçe....

SHBA i dërgon Ukrainës ‘listën’ e kërkesave


Zyrtarët amerikanë kanë qarkulluar një listë të “reformave prioritare” të destinuara për Ukrainën, duke sugjeruar se ndihma e ardhshme mund të varet nga respektimi i qeverisë. I dërguar nga Shtëpia e Bardhë, dokumenti thuhet se u nda me mbështetës të tjerë të mundshëm të përpjekjeve të luftës në Ukrainë.

Në një deklaratë, ambasada e SHBA-së në Kiev konfirmoi se kishte “siguruar një listë të propozuar të reformave prioritare” të destinuara për “diskutim dhe reagim” midis zyrtarëve ukrainas dhe donatorëve të tjerë të mundshëm.

“Kjo listë u dha si bazë për konsultim me Qeverinë e Ukrainës dhe partnerët kryesorë si pjesë e mbështetjes sonë të qëndrueshme ndaj Ukrainës dhe përpjekjeve të saj për t’u integruar në Evropë, një qëllim që Shtetet e Bashkuara e mbështesin fuqimisht”, shtoi ambasada. Ai vazhdoi të citonte vërejtjet e mëparshme të Presidentit Joe Biden se administrata e tij “po mbështet reformat që do të luftojnë korrupsionin” në Ukrainë.

Deklarata e ambasadës u lëshua pasi mediat ukrainase morën një kopje të listës së politikave të propozuara, me disa agjenci që deklaronin se Kievit do t’i duhej të zbatonte reformat “për të marrë ndihmë” në të ardhmen.

Sipas dokumentit , zyrtarët amerikanë i kanë kategorizuar reformat bazuar në urgjencën e tyre, me disa të etiketuara si “përparësi 0-3 mujore”, ndërsa të tjera pritet të zbatohen për një periudhë më të gjatë kohore, deri në 18 muaj më vonë.

Politikat më të menjëhershme përfshijnë masat për të “forcuar” Prokurorinë Speciale kundër Korrupsionit të Ukrainës, si dhe për të forcuar stafin e Byrosë Kombëtare të veçantë Kundër Korrupsionit të Ukrainës. Ndër synimet më të gjata janë një sërë reformash gjyqësore dhe ekonomike, të tilla si “liberalizimi” i tarifave të gazit dhe energjisë elektrike në vend.

Dokumenti gjithashtu bëri thirrje që Ministria e Mbrojtjes e Ukrainës të rishikohej, për ta vënë atë në përputhje me “standardet e transparencës së NATO-s”, si dhe një ridizajnim të procesit të prokurimit të ushtrisë.