Vendosni fjalën kyçe....

Filipinet dënojnë Kinën për vendosjen e barrierës lundruese në Detin e diskutueshëm të Kinës Jugore


Filipinet dënuan të dielën rojet bregdetare kineze për instalimin e asaj që e quajti një “pengesë lundruese” në një zonë të diskutueshme të Detit të Kinës Jugore, duke thënë se ajo pengoi anijet filipinase të hynin dhe të peshkonin në zonë.

Në një deklaratë në X, e njohur më parë si Twitter, zëdhënësi i rojes bregdetare të Filipineve, Jay Tarriela tha se pengesa lundruese u zbulua nga anijet filipinase gjatë një patrulle rutinë detare të premten dhe ishte e matur rreth 300 metra (984 këmbë), sipas CNN.

Roja Bregdetare e Filipineve publikoi një video që ekspozon dëmtimin e rëndë në mjedisin detar dhe shkëmbinj koralor në shtratin e detit të Rozul Reef dhe Escoda Shoal në Detin e Kinës Jugore.

Filipinet akuzojnë milicinë e fshehtë detare të Kinës për shkatërrimin e shkëmbinjve koralorë në Detin e Kinës Jugore

“Roja bregdetare e Filipineve dhe Byroja e Peshkimit dhe Burimeve Ujore dënojnë me forcë vendosjen e një pengese lundruese në pjesën juglindore të Bajo de Masinloc nga rojet bregdetare të Kinës, e cila i pengon anijet e peshkimit filipinas të hyjnë në bregun dhe t’i privojnë nga aktivitetet e tyre të peshkimit dhe të jetesës. ”, thuhet në deklaratë.

Tarriela ndau fotot e pengesës së supozuar lundruese dhe pretendoi se tre anije të rojes bregdetare kineze dhe një anije shërbimi e milicisë detare kineze kishin instaluar pengesën lundruese pas mbërritjes së një anijeje qeveritare filipinase në zonë.

Këshilli i Sigurisë Kombëtare i Filipineve (NSC) tha të hënën se do të marrë “të gjitha veprimet e duhura për të shkaktuar heqjen e barrierave dhe për të mbrojtur të drejtat e peshkatarëve tanë në zonë”.

Barrierat shkelin të drejtat tradicionale të peshkimit të Filipineve të afirmuara nga një vendim i gjykatës ndërkombëtare të vitit 2016 kundër pretendimeve të Kinës në Detin e Kinës Jugore, tha në një deklaratë këshilltari i sigurisë kombëtare Eduardo Año.