Vendosni fjalën kyçe....

Koha që Kisha Katolike të heqë beqarinë – Peshkopi zviceran


Presidenti i Konferencës së Peshkopëve të Zvicrës i ka bërë thirrje Vatikanit të heqë rregullin e beqarisë dhe të marrë në konsideratë pranimin e priftërinjve femra, pasi një studim zbuloi më shumë se 1000 raste të abuzimit seksual nga priftërinjtë që nga viti 1950.

“Beqaria do të thotë që unë jam në dispozicion të Zotit. Por unë besoj se kjo shenjë nuk kuptohet më nga shoqëria sot”, tha peshkopi Felix Gmur për gazetën Neue Zurcher Zeitung të shtunën.

“Ka ardhur koha për të hequr beqarinë,” vijoi ai, duke shtuar: “Nuk e kam aspak problem të përfytyroj priftërinj të martuar”.

Kisha Katolike i ndalon klerikët të martohen ose të përfshihen në çdo lloj marrëdhënieje seksuale, megjithëse Vatikani pranoi në vitin 2019 se këto rregulla shkelen aq shpesh sa që ka një grup të fshehtë udhëzimesh që japin hollësi se si të merren me rastet e priftërinjve që bëhen etër.

Sipas rregulloreve të forta të Kishës, abuzimi shpesh lulëzon gjithashtu. Në fillim të këtij muaji, një studim i porositur nga Konferenca e Peshkopëve të Zvicrës zbuloi se më shumë se 1000 raste të abuzimit seksual të dyshuar që përfshinin klerikët ndodhën në Zvicër nga viti 1950 deri në ditët e sotme. Rreth 510 persona dyshohet se kanë marrë pjesë në abuzim dhe tre të katërtat e të gjitha viktimave ishin të mitur, thuhet në raport.

Papa Françesku u zotua në vitin 2019 për të goditur ‘të keqen shkatërruese’ të abuzimit seksual brenda Kishës dhe nxori një dekret duke e bërë të detyrueshëm për priftërinjtë dhe anëtarët e urdhrave fetarë raportimin e rasteve të dyshuara.