Vendosni fjalën kyçe....

Krijuesi i “Game of Thrones” dhe autorë të tjerë padisin krijuesin e ChatGPT OpenAI për shkelje të të drejtave të autorit


John Grisham, Jodi Picoult dhe George R.R. Martin janë ndër 17 autorët që paditin OpenAI për “vjedhje sistematike në një shkallë masive“, i fundit në një valë veprimesh ligjore nga shkrimtarë të shqetësuar se programet e inteligjencës artificiale po përdorin të drejtat e tyre të autorit.

Në dokumentet e depozituara të martën në gjykatën federale në Nju Jork, autorët pretenduan “shkelje flagrante dhe të dëmshme të të drejtave të autorit të regjistruara të paditësve” dhe e quajtën programin ChatGPT një “ndërmarrje masive tregtare” që mbështetet në “vjedhjet sistematike në një shkallë masive”.

Ky organizm nga Shoqata e Autorëve, përfshin gjithashtu David Baldacci, Sylvia Day, Jonathan Franzen dhe Elin Hilderbrand ndër të tjerë, sipas AP.

“Është e domosdoshme që ta ndalojmë këtë vjedhje në gjurmët e saj ose do të shkatërrojmë kulturën tonë të jashtëzakonshme letrare, e cila ushqen shumë industri të tjera krijuese në SHBA”, tha në një deklaratë CEO e Autorit Guild, Mary Rasenberger. “Librat e mëdhenj në përgjithësi shkruhen nga ata që kalojnë karrierën dhe, në të vërtetë, jetën e tyre, duke mësuar dhe përsosur zanatet e tyre. Për të ruajtur letërsinë tonë, autorët duhet të kenë aftësinë për të kontrolluar nëse dhe si përdoren veprat e tyre nga AI gjeneruese.”

Padia citon kërkime specifike të ChatGPT për secilin autor, të tillë si ai për Martin që pretendon se programi gjeneroi “një përmbledhje shkelëse, të paautorizuar dhe të detajuar për një prequel” të “A Game of Thrones” që titullohej “A Dawn of Direwolves” dhe përdori “të njëjtat personazhe nga librat ekzistues të Martinit në serinë “Një këngë e akullit dhe zjarrit”.

Në një deklaratë të mërkurën, një zëdhënës i OpenAI tha se kompania respekton “të drejtat e shkrimtarëve dhe autorëve dhe beson se ata duhet të përfitojnë nga teknologjia AI.”

“Ne po bëjmë biseda produktive me shumë krijues në mbarë botën, duke përfshirë Guild-in e Autorëve, dhe kemi punuar në bashkëpunim për të kuptuar dhe diskutuar shqetësimet e tyre rreth AI. Ne jemi optimistë se do të vazhdojmë të gjejmë mënyra reciproke të dobishme për të punuar së bashku për të ndihmuar njerëzit të përdorin teknologjinë e re në një ekosistem të pasur me përmbajtje”, thuhet në deklaratë.

Në fillim të këtij muaji, një pjesë e vogël e autorëve që përfshinin Michael Chabon dhe David Henry Hwang paditën OpenAI në San Francisko për “shkelje të qartë të pronës intelektuale”.

Në gusht, OpenAI i kërkoi një gjykatësi federal në Kaliforni të hidhte poshtë dy padi të ngjashme, njëra që përfshin komedianin Sarah Silverman dhe një tjetër nga autori Paul Tremblay. Në një dosje gjyqësore, OpenAI tha se pretendimet “e keqkuptojnë shtrirjen e të drejtës së autorit, duke dështuar të marrin parasysh kufizimet dhe përjashtimet (përfshirë përdorimin e drejtë) që në mënyrë të duhur lënë hapësirë për inovacione si modelet e mëdha të gjuhëve tani në ballë të inteligjencës artificiale”.

Kundërshtimet e autorëve ndaj AI kanë ndihmuar që Amazon.com, shitësi më i madh i librave në vend, të ndryshojë politikat e saj për librat elektronikë. Gjigandi online tani po kërkon nga shkrimtarët që duan të publikojnë përmes Programit të tij Kindle Direct, të njoftojnë Amazon paraprakisht se po përfshijnë materiale të krijuara nga AI. Amazon gjithashtu po i kufizon autorët në tre libra të rinj të vetë-botuar në Kindle Direct në ditë, një përpjekje për të kufizuar përhapjen e teksteve të AI.