Vendosni fjalën kyçe....

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së mbledh liderët botërorë në Nju Jork


Asambleja e Përgjithshme e OKB-së mbledh liderët botërorë së bashku në Nju Jork këtë javë, me takime të hënën që fokusohen në përshpejtimin e përpjekjeve për të arritur qëllimet e zhvillimit mbarëbotëror.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres tha përpara sesionit të së hënës se vetëm 15% e 17 Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm janë në rrugën e duhur për t’u arritur deri në vitin 2030.

“Samiti i SDG-së i së hënës do të jetë momenti që qeveritë të vijnë në tryezë me plane dhe propozime konkrete për të përshpejtuar përparimin,” tha Guterres.

Qëllimet përfshijnë dhënien fund të varfërisë, dhënien fund të urisë, sigurimin e aksesit në energji të përballueshme, marrjen e veprimeve urgjente për të luftuar ndryshimet klimatike dhe promovimin e barazisë gjinore.

Një raport i korrikut thoshte se ndikimet e krizës klimatike, efektet e vazhdueshme të pandemisë COVID-19, lufta në Ukrainë dhe një ekonomi e dobët globale kanë dëmtuar progresin drejt arritjes së objektivave të zhvillimit.

Presidenti i SHBA Joe Biden është në mesin e presidentëve, kryeministrave dhe monarkëve nga 145 vende të planifikuara për të folur në seancën e Asamblesë së Përgjithshme, e cila fillon të martën. Biden do të mbajë fjalimin e tij të martën , ashtu si edhe Guterres.

Udhëheqësit e Britanisë, Kinës, Francës dhe Rusisë nuk do të marrin pjesë, me ministra të rangut më të ulët që përfaqësojnë vendet e tyre.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy do të marrë pjesë në takim të martën dhe do të marrë pjesë në një takim të Këshillit të Sigurimit të OKB-së të mërkurën.

Guterres tha se do t’u tregojë udhëheqësve se kjo nuk është koha për “pozicionim apo pozicionim”.

“Kjo është një kohë për t’u bashkuar për zgjidhje reale dhe praktike,” tha Guterres. “Është koha për kompromis për një të nesërme më të mirë.” /VOA/