Vendosni fjalën kyçe....

Rritet ndjeshëm tregtia mes Rusisë e Kinës


Tregtia midis Rusisë dhe Kinës ka vazhduar të përshpejtohet këtë vit pasi arriti një nivel historik në vitin 2022, me eksportet dhe importet që janë rritur me ritëm dyshifror që nga fillimi i vitit, treguan të mërkurën të dhënat e doganave kineze.

Sipas llogaritjeve, tregtia dypalëshe u rrit me 40.7% në janar-maj krahasuar me një vit më parë, në 93.8 miliardë dollarë. Gjatë periudhës së raportuar, eksportet kineze në Rusi u rritën me 75.6% krahasuar me vitin e kaluar në 42.9 miliardë dollarë. Importet e gjigantit aziatik nga Rusia u rritën me 20.4% në 50.9 miliardë dollarë.

Vetëm në maj, xhiroja tregtare midis dy vendeve arriti në 20.6 miliardë dollarë, me eksportet ruse (11.3 miliardë dollarë) pak më shumë se dërgesat nga Kina (9.3 miliardë dollarë).

Në fund të vitit 2022, tregtia midis Rusisë dhe Kinës u rrit me 29.3% në terma vjetorë në një rekord prej 190.3 miliardë dollarësh. Ekspertët e tregtisë theksojnë se bashkëpunimi ekonomik midis Moskës dhe Pekinit është forcuar nga zhvillimi i rrugëve tregtare dhe infrastrukturës së kalimit kufitar midis dy vendeve.

Sipas Konsullatës së Përgjithshme Ruse në Harbin, rreth 200,000 tonë ngarkesë janë transportuar në pesë muajt e parë të vitit përmes urës rrugore ndërkufitare midis Blagoveshchensk të Rusisë dhe Heihe të Kinës, e cila u vu në funksion në qershor 2022.

Një rritje e dërgesave ndërkufitare është vërejtur gjithashtu në vendkalimin kufitar hekurudhor Nizhneleninskoye – Tongjiang, me 1 milion ton qymyr dhe mineral hekuri të dërguar nga Rusia në Kinë që kur u hap në nëntor 2022.

Gjatë vizitës së tij në Kinë në fund të muajit të kaluar, kryeministri rus Mikhail Mishustin tha se tregtia ruso-kineze ka përfituar gjithashtu nga vendimi i ndërsjellë për të kryer shumicën e transaksioneve në monedha kombëtare në vend të dollarit amerikan. Sipas të dhënave zyrtare, 70% e shkëmbimeve ndërkufitare midis Rusisë dhe Kinës aktualisht kryhen në rubla ose juanë.