Vendosni fjalën kyçe....

Skenaristët e Hollivudit votojnë për grevë, e para në 15 vjet


Hollivudi po përgatitet për atë që mund të jetë greva e parë e shkrimtarëve në të gjithë industrinë në 15 vjet pasi Shoqata e Skenaristëve të Amerikës (WGA) votoi me shumicë dërrmuese në favor të largimit nga negociatat e kontratës me studiot kryesore.

Vendimi vjen pasi WGA – e cila përfaqëson rreth 11,500 shkrimtarë të filmit dhe televizionit – ka kërkuar rritje të pagave për anëtarët e saj nga Aleanca e Prodhuesve të Filmit dhe Televizionit (AMPTP), e cila bën pazare në emër të studiove më të mëdha të Hollivudit. Të dyja palët nuk kanë arritur të arrijnë një marrëveshje të re deri më tani dhe kontrata aktuale është caktuar të skadojë më 1 maj.

Greva e mundshme u miratua në një votim ku u hodhën mbi 9200 vota, që përfaqësonin gati 80% të të gjithë anëtarëve të sindikatës ËGA, me 97.85% të votimit pro. Sindikata, megjithatë, ende nuk e ka shpallur zyrtarisht largimin dhe votimi kishte për qëllim vetëm të autorizonte grevën.

“Anëtarësia jonë ka folur. Shkrimtarët kanë shprehur forcën tonë kolektive, solidaritetin dhe kërkesën për ndryshime domethënëse në një numër dërrmues,” tha WGA në një deklaratë.

WGA ka këmbëngulur në mënyrë të përsëritur që pagesa për shkrimtarët ka ngecur gjatë dekadës së fundit, pavarësisht nga zhvendosja e gjerë e industrisë në transmetim, gjë që ka çuar në kalimin e më shumë shfaqjeve televizive në prodhim.

Sindikata ka vënë në dukje gjithashtu se ndërsa shumë prej shkrimtarëve të saj kanë pësuar ulje të pagave, studiot megjithatë kanë vazhduar të raportojnë fitime vjetore rekord.

“Shkrimtarët po punojnë më shumë javë për më pak para,” tha shkrimtari dhe producenti veteran dhe anëtari i WGA Eric Haywood për New York Times.

“Dhe në disa raste, shkrimtarët veteranë po punojnë për të njëjtat para ose, në disa raste, më pak para se sa fituan vetëm disa vjet më parë.”

AMPTP, ndërkohë, e ka hedhur poshtë autorizimin për votën e grevës si ‘asnjë surprizë për askënd’ dhe i ka kërkuar WGA të kthehet në tryezën e negociatave për të kërkuar ‘kompromise të arsyeshme’.

Ndërkohë, drejtuesit e Hollivudit thuhet se kanë filluar të përgatiten për një grevë duke grumbulluar skenarë dhe duke rreshtuar një ‘përrua’ shfaqjesh që nuk kanë nevojë për skenaristë, sipas NYT.

Greva e fundit e madhe e shkrimtarëve ndodhi në 2007-2008 dhe zgjati për 100 ditë, me të gjithë 12,000 WGA që u larguan. Lëvizja i kushtoi industrisë rreth 2.1 miliardë dollarë dhe rezultoi në shkurtimin, shtyrjen ose anulimin e shumë prodhimeve. Mbyllja e papritur e pothuajse të gjitha produksioneve televizive të shkruara me skenar bëri që qindra mijëra staf mbështetës të humbin punën e tyre.