Vendosni fjalën kyçe....

Putin nënshkruan ligjin e ri të rekrutimit


Presidenti rus Vladimir Putin nënshkroi ligjin e ndryshuar rregullat e rekrutimit dhe mobilizimit, duke krijuar një bazë të dhënash dixhitale të unifikuar të qytetarëve që i nënshtrohen shërbimit ushtarak. Masa u ndoq shpejt përmes legjislaturës në Moskë në më pak se një javë.

Ministria e Zhvillimit Dixhital u ngarkua me krijimin e regjistrit, i cili do operohet nga Ministria e Mbrojtjes. Qeveria do përdorë bazat e saj të të dhënave ekzistuese për të plotësuar regjistrin, duke përfshirë të dhënat tatimore, zgjedhore, mjekësore, policore dhe gjyqësore, si dhe ato të nxjerra nga punëdhënësit dhe universitetet.

Regjistri do ndihmojë në gjurmimin e thirrjeve që u dërgohen rekrutëve të kualifikuar jo vetëm me postë, por tani edhe në mënyrë elektronike, duke përdorur platforma ‘të përshtatshme’, siç është portali i shërbimeve shtetërore ‘Gosuslugi’. Thirrja do konsiderohet e dorëzuar brenda shtatë ditëve nga postimi në zyrën e gjendjes civile. Nga momenti i lëshimit të thirrjes, marrësi nuk do lejohet të largohet nga Rusia.

Ligji i ri parashikon gjithashtu gjoba për mosraportim. Ata që nuk i përgjigjen thirrjes brenda 20 ditëve, pa përjashtim të vlefshëm, nuk do lejohen të regjistrojnë biznes, automjet ose pasuri të paluajtshme, si dhe të marrin kredi bankare.

Rajone dhe republika të ndryshme mund të kufizojnë ose të ndërpresin gjithashtu pagesën e përfitimeve dhe mbështetjes tjetër të qeverisë. Megjithatë, vendimet e tilla mund të apelohen në gjykatë.

Ndryshimet u prezantuan nga komiteti i mbrojtjes i Dumës së Shtetit më 10 prill dhe dhoma e ulët votoi për t’i miratuar ato të nesërmen. Senati rus i miratoi ato më 12 prill. Zëdhënësi presidencial Dmitry Peskov e përshkroi procedurën e shpejtë si të drejtuar nga prioritetet e sigurisë kombëtare.

Ligji rus parashikon një vit shërbim të detyrueshëm ushtarak për shtetasit meshkuj nga mosha 18 deri në 27 vjeç. Dy raunde të rekrutimit kryhen çdo vit, me madhësinë e thirrjes të përcaktuar me një dekret presidencial. Megjithatë, ligjvënësit prezantuan së fundmi një amendament të veçantë për të rritur grupmoshat gjatë disa viteve, duke arritur nga 21 deri në 30 vjeç në 2026. Ndryshimi i propozuar synon të mbrojë ata që janë në fund të adoleshencës dhe në fillim të të 20-ave nga ndërprerjet në arsimin e tyre.

Moska nuk ka shpallur një mobilizim të përgjithshëm për shkak të konfliktit në Ukrainë, duke preferuar të kryejë operacione me trupa profesionale dhe një kuadër prej rreth 300,000 rezervistësh, të thirrur në tetor 2022.