Vendosni fjalën kyçe....

Reformat e pensioneve në Francë, Këshilli Kushtetues miraton rritjen e moshës në 64 vjeç


Organi më i lartë kushtetues i Francës ka miratuar rritjen e moshës së pensionit shtetëror nga 62 në 64 vjeç dhe ka hedhur poshtë thirrjet për një referendum nga kundërshtarët politikë, sipas BBC.

Këshilli Kushtetues hodhi poshtë disa nga reformat duke përmendur të meta ligjore.

Dymbëdhjetë ditë protesta janë mbajtur kundër reformave të diskutueshme të presidentit Emmanuel Macron që nga janari.

Në mars, qeveria përdori një fuqi të veçantë kushtetuese për të detyruar reformat pa votim.

Qeveria e Macron argumenton se ndryshimet janë thelbësore për të parandaluar kolapsin e sistemit.

Vendimi herët në mbrëmjen e së premtes u prit me tallje pranë ndërtesës së Këshillit Kushtetues në qendër të Parisit, ku ishin mbledhur turmat e protestuesve.

Autoritetet kishin ndaluar demonstratat para ndërtesës deri të shtunën në mëngjes.

Disa demonstrues kishin brohoritur se do të vazhdonin të protestonin derisa të tërhiqeshin ndryshimet.

Barriera janë ngritur në rrugët pranë gjykatës dhe policia kundër trazirave është vendosur në përgatitje për protesta të mëtejshme, potencialisht të dhunshme.

Midis pak ndryshimeve të propozuara të refuzuara nga nëntë anëtarët e Këshillit Kushtetues ishte një i ashtuquajtur “indeks i lartë” që synonte t’u kërkonte kompanive me më shumë se 1000 punëtorë të pranonin punonjës mbi 55 vjeç.