Vendosni fjalën kyçe....

‘JP Morgan’ e ‘Deutsche Bank’ do përballen me padi për lidhjet me Epstein


Një gjykatës amerikan ka hapur rrugën për tre padi kundër gjigantëve bankar JP Morgan dhe Deutsche Bank, duke pretenduar se të dyja kompanitë kanë përfituar me vetëdije nga marrëdhëniet e tyre me pedofilin e dënuar Jeffrey Epstein.

Gjykatësi i qarkut të Manhatanit, Jed Rakoff lëshoi ​​akuzën me katër faqe të martën, me një deklaratë më të plotë që do publikohet ‘në kohën e duhur’.

Padia e parë kundër JP Morgan, e ngritur nga një ‘Jane Doe’ e paidentifikuar që përfaqëson një grup viktimash të pedofilit, argumenton se banka me bazë në SHBA ‘përfitoi me vetëdije nga pjesëmarrja në një sipërmarrje trafikimi seksual’ të udhëhequr nga Epstein, i cili ishte klient atje nga viti 1998 deri në vitin 2013, dhe ‘nga pakujdesia nuk ushtrua kujdes i arsyeshëm për të parandaluar dëmtimin fizik’.

Padia e Ishujve të Virgjër të SHBA-së kundër JP Morgan pretendon se banka ka mundësuar operacionin e trafikimit të seksit të pedofilit të ndjerë, megjithëse gjykatësi Rakoff gjithashtu hodhi poshtë tre nga katër pretendimet në atë padi.

Mimi Liu, avokate që përfaqëson Ishujt e Virgjër të SHBA-së, ku Epstein zotëronte një ishull privat, pretendoi se shefi i tanishëm i JP Morgan, Jamie Dimon, ishte në dijeni se ‘klienti i tij miliarder ishte një trafikant fëmijës’” në kohën e dënimit të tij për krime për nxitje prostitucioni nga një i mitur në 2008. Dimon gjithsesi e mbajti si klient edhe për pesë vite të tjera.

Avokatët e JP Morgan kishin argumentuar se paditësit nuk arritën të përmbushnin pragun e provës se ata kishin ditur ose kishin marrë pjesë në operacionin e trafikimit seksual të Epstein. Brad Edëards, avokati i Doe, kundërshtoi se aktivitetet e trafikimit të financierit të turpëruar do ishin ‘të pamundura pa ndihmën e JPMorgan Chase, dhe më vonë Deutsche Bank’, duke argumentuar se pedofilit iu dha një trajtim i veçantë sepse ai sillte klientë të pasur.

8 nga 12 pretendimet nga padia e Doe kundër Deutsche Bank, e cila mori Epstein si klient në 2013, edhe pse ai kishte qenë një shkelës i regjistruar i seksit që nga viti 2008, u rrëzuan gjithashtu.

Vendimi i Rakoff i lejon paditësit të ndjekin zbulime të mëtejshme paraprake. Ish-shefi i JP Morgan, Jes Staley, një figurë qendrore në të dyja paditë kundër bankës që dha dorëheqjen në vitin 2021 për lidhjet e tij me Epstein, thuhet se do shkarkohet më vonë këtë javë. Regjistrimet gjyqësore tregojnë se ai ka shkëmbyer mbi 1200 emaile me Epstein, me më shumë se disa gra të reja.

Javën e kaluar, Rakoff caktoi paraprakisht datat e gjykimit për të dy rastet e JP Morgan për 23 tetor.